"O modificare pe care vrem să o aducem Legii Concurenţei este această practică ce am văzut că funcţionează foarte bine în Ungaria. Salariaţii care vin şi arată cum angajatorul lor încalcă legea primesc o parte din sancţiuni", a precizat Chiriţoiu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, în România, până acum, nu a existat vreo investigaţie care să se finalizeze cu ajutorul angajaţilor, însă există o investigaţie în curs de derulare unde angajaţii companiei au adus dovezi de încălcare a legii.

"Cam asta mi-aş dori să fac, dar vom merge încet cu această procedură, întrucât, pentru o ţară cu trecutul României, o astfel de practică poate părea ciudată", a mai spus seful CC.

El a arătat că modificările la Legea Concurenţei ar putea fi posibile de la începutul anului viitor.

Chiriţoiu a mai declarat că firmele care recunosc că au încălcat legislaţia din domeniu concurenţei ar putea fi scutite de o parte din amendă, dacă va fi modificată Legea Concurenţei.

"Vrem să modificăm Legea Concurenţei, astfel încât firmele care recunosc că au încălcat legea să beneficieze de o reducere de până la 30% din amendă. Vrem să facem în aşa fel încât acest lucru să fie posibil înainte de finalizarea investigaţiei, când de regulă firmele află ce amendă primesc", a spus Chiriţoiu.

El a explicat că această metodă va fi folosită de firmele care ştiu sigur că există dovezi care le incriminează.

O investigaţie a Consiliului Concurenţei durează, în medie, doi ani.

"Trebuie să găsim o procedură ca firmele să recunoască rapid încălcarea legii şi să poată beneficia de reducerea amenzilor, să nu mai muncim doi ai la etapa de investigaţie", a adăugat preşedintele CC.

Consiliul Concurenţei a aplicat, anul trecut, amenzi în valoare totală de 86,778 milioane de lei, respectiv 19,637 milioane de euro, cu 187% mai mult decât în 2012, potrivit raportului pentru 2013 al instituţiei.