Dupa o crestere stabila, pretul petrolului a inceput sa oscileze. Barilul american marca WTI s-a tranzactionat cu 58,84 dolari, in scadere usoara fata de valoare din prima zi a saptamanii, in timp ce titeiul Brent, cu extractie din Marea Nordului, s-a stabilizat la 66,31 de dolari/baril, dupa ce a inregistrat cea mai ridicata valoare din acest an, de 68,09 dolari.

Scaderea a fost determinata, in principal, de situatia din Yemen. Cotatiile au fost influentate, inainte de toate, de declaratia ministrului saudit al afacerilor externe, Adel al-Jubeir, potrivit caruia coalitia statelor arabe, care au angajat in Yemen o operatiune militara, intentioneaza sa opreasca atacurile aeriene pentru acordarea de ajutor umanitar.

Yemen nu reprezinta un jucator cheie pe piata petrolului, dar are iesire spre stramtoarea Bab el Mandeb, tranzitat de un important volum de titei. De aceea, orice agravare a situatiei din Yemen impinge preturile in sus, iar orice moment de liniste le trage in jos.

In ceea ce priveste Brentul, recordul de 68,09 dolari/barili a fost rezultatul unor factori geopolitici legati in special de conflictul din LIbia, care a inchis terminalul petrolier Zueitina, unul dintre putinele ramase in picioare si in stare de functionare, in pofida actiunilor miliare din tara.

Spre deosebire de Yemen, Libia poate influenta piata petrolului, productia de titei atingang, pana la izbucnirea conflictului militar 1,5-1,6 milioane de barili pe zi, sau 1,6& din productia mondiala actuala, potrivit datelor Agentiei internationale a energiei. Dar din cauza razboiului, productia Libiei a scazut la 0,5 milioane barili pe zi.

"Toata lumea spera ca Libia isi va relua livrarile, dar in conditiile date, asa ceva pare imposibil. Se contureaza, mai degraba o noua reducere", afirma analistii Raiffeisen bank. Conflictele sunt cele care dirijeaza mersl pietei petrolului, foarte sensibila la orice vesti venite din teatrele de operatiuni. Dar daca situatia se va ameliora in Libia, acest lucru se va resimti imediat in pretul titeiului", au apreciat expertii.

Iata de ce, au completat specilistii firmei de consultant Rye, Man & Gor Securities, "pretul barilului ar putea trece de pragul de 70 de dolari/baril, pentru ca apoi sa revina pe panta descendenta", au avertizat ei.