Pe frontul pietelor financiare, Bursa din Tokyo, prima care a deschis dupa inchiderea birourilor de vot din Marea Britanie, a demarat in crestere pentru ca, o ora mai tarziu, sa piarda 3%.

O evolutie similara s-a inregistrat la Hong Kong si Sydney. Bursa din Seul a cedat peste 2%, cea din Shanghai aproximativ 0,90%.

"Dupa o evolutie initiala marcata de optimism, am revenit, se pare, cu picioarele pe pamant, pietele marcand o usoara stare pe panica", a comentat Jeremy Strech, de la CIBC.

In acest context, uncia de aur, traditonalul activ-refugiu, a crescut, in timp ce petrolul a pierdut teren, barilul marca Brent, de referinta in Europa, cedand 2,06 dolari, pentru a cobori la 48,85 dolari.

Numerosi laureati ai premiului Nobel pentru economie sunt de parere ca Brexit va provoca o grava recesiune si puternice incertitudini. Nouriel Roubini, expertul care a prezis criza mondiala economica din 2008, a avertizat ca un Brexit va zdruncina substantial increderea pentru intreprinderi si consumatori.