In opinia premierului elen, eventualitatea victorie a "NU" ar trebui sa ajute Atena sa ajunga la "un acord mai bun cu Europa". Potrivit unui ultim sondaj de opinia, 54% dintre greci intentioneaza sa voteze impotrivapoliticii de austeritate propusa de creditorii international, FMI, BCE si UE.

Grecii spun "DA"

Marea necunoscuta a acestui scenariu vizeaza increderea creditorii in capacitatea Greciei de a duce la bun sfarsit un program economic care sa-i multumeasca pe europeni.

In plus, Tsipras a promis ca va demisiona daca poporul elen va spune "DA" la referendumul de duminica. Acest lucru presupune alegeri anticipate.

Grecii spun "NU": iesire haotica din zona euro

Un astfel de scenariu va fi marcat de o lunga perioada de criza si incertitudine, care se va incheia cu iesirea tarii din zona euro si revenirea la moneda nationala, draham.

Un proces cu o evolutie haotica, Banca Centrala Europeana putand sa interzica acordarea de noi imprumuturi intregului sector bancar al Greciei, din cauza insolvabilitatii lor.

In aceste conditii, accesul la conturile bancare si surse financiare va fi limitat, cu riscul unui nou reul al economiei nationale. Revenirea la drahma va antrena o crestere a inflatiei in Grecia, ceea ce ar putea determina guvernul elen sa procedezela o modificare a legislatiei pentru a nu scapa situatia de sub control.

Grecii spun "NU": iesire organizata din zona euro

O iesire organizata din zona euro ar fi mai putin dureroasa, chiar daca va impune conversia conturilor bancare in drahme. Va ramane deschisa problema apartenentei Greciei la UE, chiar daca nu exista, pentru moment, un mecanism de excludere al unui stat membru.

Expertii greci cred ca un eventual "NU" la referendumul de duminica va marca un nou inceput in Grecia, cu multe sacrificii, dar cu un plus de independenta.