Anterior, o astfel de reuniune a fost solicitata de presedintele Frantei, Francois Hollande si de cancelarul Germaniei, Angela Merkel,care au avut o convorbire telefonică pe aceasta tema după aflarea primelor rezultate ale referendumului din Grecia.

In ceea ce priveste Comisia Europeană, executivul UE a declarat că 'respectă' rezultatul referendumului elen. Oricum, seful instituţiei, Jean Claude-Juncker, va avea luni consultări cu Donald Tusk, cu patronul Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, şi cu preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, iar marţi se va adresa Parlamentului European.

Singurul care a exprimat un punct de vedere a fost preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. 'Trebuie să respectăm suveranitatea şi voinţa grecilor, exprimată la referendum', a spus el într-o declaraţie televizată, cerand guvernului de la Atena 'să facă în orele următoare propuneri cu sens şi constructive, care să permită reluarea negocierilor. In caz contrar, a estimat Schulz, "vom ajunge într-un moment foarte greu, sau poate chiar dramatic'.

'Grecii au spus 'Nu', dar 18 membri ai zonei euro au căzut de acord asupra propunerilor pentru care grecii au spus 'Nu'. Aceasta este democraţia în Grecia (...), dar guvernele şi parlamentele democratice din alte ţări au altă părere', a mentionat Schulz, subliniind ca, acum, totul depinde de propunerile care vin din Grecia.

El a sugerat ca la summitul de marţi al zonei euro să se discute şi un program de ajutor umanitar pentru Grecia, pe fondul deteriorarii situatiei din aceasta tara. În context, Schultz l-a criticat pe ministrul elen de finanţe, Yanis Varufakis, care a promis că, în pofida crizei de lichidităţi, băncile se vor redeschide. 'Oamenii de rând, pensionarii, bolnavii sau copii nu trebuie să plătească preţul' pentru această situaţie 'dramatică', a lansat Schulz.