Într-un discurs susţinut înainte de abdicare, Albert al II-lea i-a spus fiului său, Philippe, că are toate calităţile 'de inteligenţă şi de suflet' pentru a se achita de misiunea care îi revine, una pentru care este bine pregătit. Premierul Elio Di Rupo i-a mulţumit lui Albert al II-lea şi i-a urat succes noului rege Phlippe, exprimându-şi încrederea că Mathilde îi va furniza tot sprijinul pentru a-şi realiza misiunea.

Noul suveran i-ar fi putut urma unchiului său, regele Baudoin, dupa moartea subita a acestuia în 1993, dar nu a fost considerat suficient de pregătit pentru tron. Indoieli care nu au disparut nici dupa 20 de ani, pe fondul afirmatiilor deseori deplasate ale lui Philippe, care nu pare în largul lui în public. Totusi, el va putea conta pe sprijinul sotiei sale, Mathildei, extrem de populara si plina de tact, atuul monarhiei de la căsătoria celor doi din 1999. La 40 de ani, ea va fi prima regină de origine belgiană din istoria ţării.

De altfel, în discursul de adio adresat naţiunii, Albert al II-lea a pomenit-o pe Mathilde, cerând belgienilor 'să colaboreze activ' cu cei doi şi să le 'ofere sprijin'. 'Ei formează o pereche excelentă în serviciul ţării noastre', a spus Albert al II-lea, lansând şi un apel la 'menţinerea coeziunii' Belgiei.Mon arhia este prezentată ca unul din ultimele simboluri de unitate a ţării. Apărată în sudul francofon al Belgiei, ea este pusă la îndoială în nordul neerlandofon, îndeosebi de N-VA, republicani din principiu şi, cel mult, susţinători ai unei monarhii pur protocolare.

Domnia lui Albert al II-lea a fost marcată de câteva crize politice, mai ales după alegerile din 2010, când partidelor politice le-au trebuit 541 zile - record mondial - pentru formarea guvernului. Atunci regele a jucat un rol major pentru ieşirea din impas.

Întronizarea lui Philippe va avea loc în cadrul unei ceremonii sobre, astfel incat programul stabilit pentru sărbătorirea zilei naţionale de 21 iulie nu a suferit mari modificari. După depunerea jurământului, noua pereche regală va apărea la balconul palatului şi va asista la tradiţionala paradă militară, urmând apoi să facă o baie de mulţime. La Bruxelles sunt aşteptate cu această ocazie sute de mii de persoane.

În ajunul marii zile, cu excepţia 'balului naţional' la care au participat regele şi fiul său cu soţiile, capitala belgiană nu fremăta în mod deosebit.La ceremonie nu au fost invitaţi nici regi, nici lideri politici mondiali. Singura personalitate prezentă va fi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.