Actionarii JPMorgan Chase vor incerca sa-l umileasca pe „regele de pe Wall Street”? Supranumit astfel pentru ca, in timpul crizei financiare din 2008, a condus singura institutie bancare fara pierderi, Jamie Dimon lupta pentru a convinge ca merita sa cumuleze si pe mai departe functiile de chief executive officer cu cea de chairman, adica presedinte al consiliului administrativ. Afacerea s-ar putea solda cu demisia lui Dimon, un om arogant, pentru unii si charismatic, stralucitor si indispensabil pentru altii.

In varsta de 57de ani, Jamie Dimon, conduce de sapte ani cea mai diversificata si mai admirata dintre bancile americane. El a dat de inteles ca va demisiona daca i se va refuza presedintia consiliului administrativ al bancii si nu intelege de ce modelul in vigoare la IBM, Procter & Gamble, Boeing, General Motors sau Goldman Sachs nu mai merge la JPMorgan Chase.

Verdictul se va da marti, la Tampa, in Florida, unde se desfasoara adunarea generala a JP Morgan Chase. Rezolutia elaborata in acest sens acorda consiliului administrativ posibilitatea de a numi un presedinte distinct de CEO. Dar votul a devenit o adevarat motiune de incredere, pe care Jamie Dimon vrea sa o obtina. Evenimentul a inflamat spiritele pe Wall Street.

Presa financiara americana si-a multiplicat in ultimele saptamani articolele pro sau contra Jamie Dimon. Investitorii si patronii si-au exprimat punctul de vedere. Ken Langone, spre exemplu, fondatorul Home Depot, care a investit o parte din averea sa in actiunile bani, s-a declarat „ingrozit” de ideea plecarii unui lider emblematic. Sondajele neoficiale realizate in diferite institutii arata ca este posibil ca faimoasa rezolutie sa primeasca mai multe sufragii decat cele 40% inregistrate anul trecut.