"Păstrăm autoritatea şi caracterul unitar al statului român, iar în plan local vor exista consilii regionale, nu guverne regionale. Parlamentul rămâne singura autoritate legiuitoare a ţării. Consiliile regionale vor emite hotărâri cu caracter administrativ, şi nu legi. Alte servicii publice care nu se descentralizează sunt armata, justiţia, serviciile de informaţii, poliţia, jandarmeria, politica externă. Ele sunt instituţii fundamentale ale statului român şi vor ramane apanajul exclusiv al puterii centrale. Acesta este unul dintre principiile de la care plecăm - în rest, regiunile, reşedinţele, competenţele regionale le stabilim împreună, în cadrul dezbaterilor în plan local pe care le-am iniţiat astăzi."

Ministrul a precizat ca „este prima dezbatere oficială organizată în afara Bucureștiului, dintr-un lung șir. Nu avem un proiect de regionalizare finalizat. Procesul firesc al proiectului final al regionalizării şi descentralizării administrativ-teritoriale este rezultatul unei analize profunde, în care sunt, pe de o parte, academicieni, universitari, specialişti, pe de altă parte, dezbaterea publică lărgită, în care sunt expuse toate ideile şi proiectele profunde bune care să ne facă să administrăm o ţară echilibrată. (...) Proiectul se construieşte acum.”, a declarat Liviu Dragnea, la începutul prezentării, sintetizând stadiul actual al proiectului.

Viceprim-ministrul a vorbit și despre necesitatea regionalizării, despre prejudecăți și certitudini despre proces, despre ce instituții și servicii publice nu se descentralizează în urma regionalizării, dar și despre ce criterii funcționale de stabilire a regiunilor și a reședințelor au fost identificate până acum.

Evenimentul a avut loc în Aula Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" din Iaşi și a reunit reprezentanţi ai MDRAP, ai grupului de lucru academic din CONREG, ai administraţiei publice centrale și locale din regiunea de dezvoltare Nord-Est, ai societăţii civile, specialişti şi jurnalişti.

Din partea grupului de lucru academic al CONREG, participă prof. univ. dr. Marius Pieleanu (care este şi moderatorul dezbaterii), prof. univ. dr. Ioan Ianoş şi dr.Mihail Dan Jurcan.