Deutsche Bahn (DB) va prelua controlul asupra companiei Regiotrans, al doilea operator in sectorul transporturilor de pasageri pe calea ferata din Romania dupa CFR Calatori. Tranzactia a fost anuntata de editia online a publicatiei germane Handelsblatt.

Pentru inceput, concernul german va achizitiona un pachet de 70% din Regiotrans, pentru suma de 67 milioane de euro, cu opţiunea cumpărarii şi restului de acţiuni.

Regiotrans, al doilea cel mai mare operator (după CFR Călători), a înregistrat anul trecut afaceri de 225 milioane de lei (circa 50 milioane de euro). Subvenţiile de stat au fost însă de 147 milioane de lei, motiv pentru care profitul a depăşit de 5 ori pe cel atins de CFR Călători, fiind de 8,6 milioane de lei.

Compania este controlată de Costel Comăna (fost şef de gară) şi Iorgu Ganea. Comăna are o avere estimată la circa 35-38 milioane de euro, iar partenerul lui la 23-25 milioane de euro. Cei doi deţin împreună şi Rc-CF Trans, ambele companii înregistrând anul trecut venituri în creştere de 25% faţă de anul 2010.

Din 2008, când au intrat pe piaţa de călători pe calea ferată, afacerile celor doi au urcat constant, de la 4 milioane de euro în 2007, la peste 60 milioane de euro în 2011.

Cu venituri de circa 38 miliarde de euro si peste 284.000 de angajati, DB este unul dintre cei mai mari operatori de cale ferata din Europa. Anul trecut DB a afisat un profit net de 2,3 miliarde de euro.