Printre nori

Cina la înălţime sau “dinner in the sky, un concept care a avut succes în 32 de ţări din Europa şi America, fiind deosebit de apreciat în oraşe precum Dubai, Las Vegas şi Barcelona, a ajuns, din 2011, şi în România. Conceptul restaurantului zburător, adus pe plan local de firma Sky Touring& Events, presupune închirierea unei platforme care poate fi ridicată la 50 de metri deasupra solului şi care poate găzdui cel mult 22 de meseni. Aceştia nu se pot ridica pe parcursul cinei, pentru că sunt fixaţi de scaune cu ajutorul mai multor centuri de siguranţă, dar pot vedea o panoramă incredibilă în timp ce sunt serviţi.

Platforma mai poate susţine până la cinci membri ai personalului. Spre deosebire de clienţi, ospătarii au mai multă mobilitate şi se pot mişca fără probleme în interiorul unui spaţiu central al platformei, înconjurat de masa continuă, care se întinde pe toate cele patru laturi ale platformei zburătoare. Închirierea acesteia şi a personalului pentru un eveniment cu 22 de persoane se ridică la 8.900 euro, dar pachetul, care include şi alte servicii, inclusiv de catering, este în medie de 15.000 euro. Preţul final depinde însă de ceea ce îşi doreşte clientul, explică Ovidiu Barbier, cel care deţine 51% din acţiunile Sky Touring & Events.

La înălţime, dar cu picioarele pe pământ

Deşi patronii nu se pot lăuda că restaurantele lor le pot oferi clienţilor o privelişte la fel de spectaculoasă ca aceea promisă de firma Sky Touring & Events, pot garanta, în schimb, că Bucureştiul arată mai frumos de la înălţime.

Restaurantele Allhambra, Double Tree, 18 Lounge by Embassy şi Grandeur din Bucureşti sau Panorama din Iaşi, sunt amplasate la câţiva zeci de metri deasupra solului, la etajele superioare ale blocurilor sau ale hotelurilor. De aici, clienţii pot vedea peisaje spectaculoase deasupra centrului Capitalei.

Grandeur se află la etajul 13 al clădirii Art Business Center şi a fost deschis în 2009. Ficatul de raţă cu porto vechi, inima de somon în stil sushi, creveţii black tiger în stil Thai, cotletele de miel cu legume de sezon, fileul de vită bavareză, penne cu aromă de trufe în poartă pe oaspeţii de la Grandeur într-o călătorie gastronomică în jurul lumii. Desertul, o completare a acestor delicii gastronomice, include, printre altele, brioşa în stil pain perdu cu lapte  caramelizat şi unt semi-sărat sau moeulleux de ciocolată (un fel de prăjitură pufoasă, asemănătoare cu un sufleu, umplută cu cremă de ciocolată).

Selecţia de vinuri cuprinde sticle din Franţa, Italia, Portugalia sau Spania şi arome precum Blason DIssan, Fiano di Avellino sau Marques de Caceres. Preţurile sunt medii spre mari o porţie de creveţi black tiger în stil Thai costă 70 de lei, o porţie de paste tip penne, cu aromă de trufe este 45 de lei, iar felurile principale variază între 59 de lei pentru tartarul de vită a la cantine şi 95 de lei, pentru fileul de vită bavareză la grătar, cu garnitură grand-mere. Interiorul, opulent, dominat de fotoliile aurii din centrul sălii, unde este un mic lounge, sau de scaunele albe de la mese, de candelabre mari din cristal şi de pianul negru din mijloc, justifică numele restaurantului Grandeur.

 

Prepară cina la restaurant

Dacă la Grandeur te laşi atras într-un decor luxos, fastuos, la OmnivoreDilemma revii cu picioarele pe pământ, chiar în interiorul bucătăriei, pentru că poţi asista nestingherit la prepararea mâncării. Omnivores Dilemma este unul dintre puţinele restaurante unde poţi interacţiona cu bucătarii, care vor fi mai mult decât bucuroşi să ţină cont de sugestiile tale.

Atmosfera este una foarte destinsă, ce aminteşte de prepararea unei cine în familie şi nicidecum de mediul tipic unui restaurant. În schimb, unul dintre dezavantajele acestui local micuţ din Calea Victoriei, este spaţiul restrâns, care nu permite aducerea unui număr mai mare de prieteni. Cel mult zece oameni pot asista la prepararea mâncării. Meniul poate fi consultat on-line sau în faţa localului, unde este scris cu creta pe o tablă, şi se schimbă zilnic, dar cuprinde doar o selecţie redusă de preparate. Restaurantul te ispiteşte în fiecare zi cu supe proaspete, câteva feluri principale, salate şi sandvişuri. Supele costă în jur de 10 lei, felurile principale, care conţin carne, variază, între 10 şi 19 lei, salatele sunt 12 lei, iar pentru un sandviș va trebui să achiţi minim 10 lei, în funcţie de ingredientele alese. Ar trebui să mai ştii că la Omnivores Dilemma comanda minimă este de 40 de lei.

 

Probează o rochie până vine desertul

Restauranul Dada, un concept-store, fondat de soţii Oana şi Vlad Păunescu, îmbină atribuţiile unui bistro cochet cu ale unui magazin de îmbrăcăminte de designer. Aici poţi da comanda chelnerului pentru masa de prânz, după ce te-ai plimbat printre rafturi cu haine nonconformiste. În timp ce savurezi preparatele culinare, te poţi hotărî dacă vei cumpăra sau nu acel articol vestimentar care ţi-a făcut cu ochiul. Designul contemporan al restaurantului, cu scaune transparente şi pereţi pictaţi cu motive marine avangardiste, se conformează spiritului nonconformist al locului, aşa cum îl descriu însuşi proprietarii.

Meniul este numit de aceştia Dada Creative Imaginativ Onomatopeic Badabing dadaboom, o metaforă pentru îmbinarea ingredientelor care, în mod normal, nu ar fi alăturate în bucătăria clasică. De exemplu, cappucino de ciuperci, cu ulei de trufe costă 14 lei sau supă Tom-Zum-Gong, făcută din creveţi, cocos, ghimbir şi lemongrass are un preţ de 32 de lei. La capitolul peşte şi fructe de mare selecţia cuprinde midii înăbuşite în sos de vin alb şi smântână, la 31 de lei, ton în crustă de migdale, la 61 de lei sau caracatiţă cu vin alb, roşii cherry, boabe de fasole sau mirodenii, la 67 de lei. Garniturile încep de la 9 lei, pentru cartofii prăjiţi, cu rozmarin şi aromă de lămâie, şi ajung până la 29 de lei, în cazul spanacului proaspăt înăbuşit.

Desertul are puţine opţiuni fie bomb-omba decadentă de ciocolată cu îngheţată şi praline, la 18 lei, fie bezea cu cremă uşoară de mascarpone, căpşuni şi sos de zmeură, la 25 de lei.  Mai există şi o selecţie de minideserturi, care costă tot 25 de lei, şi una de îngheţate, la 18 lei.

Fără furculiţe

Excalibur sau locul unde se întâlnesc cavalerii să petreacă într-o atmosferă medievală este, probabil, printre puţinele locuri din ţară unde furculiţele nu numai că nu există, ci sunt chiar interzise. Clienţii sunt încurajaţi să renunţe şi la linguriţă sau cuţit, dar ospătarii, îmbrăcaţi în costume de domniţe sau cavaleri, fac o concesie când vine vorba de salate sau de purcelul de lapte. Doar atunci poţi cere o lingură, pentru salată şi un cuţit, pentru carne.

În rest, fie că preferi din meniu. Pentru milady cu drag, Salata lui Merlin, Tava pentru Regi, Gustarea cavalerilor sau Ospăţul de dinainte bătăliei, eşti sfătuit să mănânci doar cu mâna. Pentru că aşa mâncau cavalerii, în Evul mediu, iar Excalibur, un restaurant care există şi în Bucureşti, şi în Târgu Mureş, încearcă să reproducă fidel atmosfera din acele vremuri. Pereţii sunt desenaţi cu scene din bătălii şi cu ospeţe regeşti, din loc în loc există câte o sabie sau un buzdugan atârnate, iar muzica este medievală.

Preţurile variază, între 19 lei o salată şi 199 de lei, în cazul preparatului numit La masa regelui.

Se pot da şi comenzi pentru preparate vânătoreşti, cum ar fi căprioară, mistreţ, sau chiar de purcel de lapte, acesta din urmă costând 600 de lei, cu precomandă de minim 48 de ore. Cotletul de căprioară cu piure de castane şi fructe de pădure costă 73 de lei, iar tocana de mistreţ ajunge la 69 de lei.

Băuturile au denumiri la fel de inedite, care respectă tema medievală, cum ar fi Otrava lui Merlin, dar în meniu există şi mai multe tipuri de bere sau vin, cu prețuri începând de la 7 lei. Desertul costă 15 lei şi poate fi Globul Vrăjitoarei, adică găluşte de griş cu dulceaţă, piure de castane sau tradiţionalele clătite cu diferite umpluturi.

La masă cu Dracula

Un alt restaurant cu tematică este Contele Dracula, din Bucureşti, un loc format din şapte încăperi decorate diferit, în funcţie de numele fiecăreia, care alcătuiesc, în final, casa vestitului vampir. Camera medievală este dedicată familiei Drăculeştilor şi are, ca element distinct, însemnul Ordinului Dragonului. Steagul de luptă atârnă în sală şi poartă blazonul lui Vlad Dracul, tatăl lui Vlad Ţepeş. Mesele sunt acoperite cu feţe de masă roşii, iar scaunele negre, din lemn, cu spătar înalt, contribuie la atmosfera sobră.

În Camera de Vânătoare, mesele şi scaunele din brad sunt acoperite cu piei de oaie. Pe jos sunt blănuri de mistreţ, iar tavanul, construit din bârne de lemn nefinisate, aminteşte de acoperişul unei cabane. O altă încăpere cu tematică este biblioteca, unde există cărţi despre Bucureşti, hărţi, ghiduri şi o colecţie de filme despre Dracula şi despre istoria sa. Totul a fost gândit în aşa fel încât să reproducă interiorul casei vampirului, aşa cum este ea descrisă în cartea lui Bram Stoker.

Meniul cuprinde preparate româneşti, numite ingenios pui tras în ţeapă cu cartofi prăjiţi, la 38 de lei, muşchi de vită Contele Dracula, la 55 de lei, salata Minei, la 26 de lei sau frigărui coroana de aur, la 38 de lei.

Oferta pentru desert este redusă, musafirii contelui neputând alege decât dintre trei preparate mousse de ciocolată, la 15 lei, Cupa Pasul Bârgăului, formată dintr-o combinaţie de fructe de pădure, servite cu îngheţată, biscuiţi amaretto şi brânză dulce de bivoliţă, la 16 lei şi Pasiunea Contelui, la 18 lei. Aceasta din urmă este gătită din măr tăiat felii, cu sos şi servit cu frişcă, ciocolată şi îngheţată.

Pe corabie

La restaurantul Galion, deschis în două staţiuni de pe litoral, respectiv în Mamaia şi Constanţa, poţi lua cina pe o corabie adevărată, ancorată la ţărm. Interiorul modern, cu mese confortabile şi scaune capitonate, te face să uiţi că te afli, de fapt, pe mare. Pe punte, senzaţia că te-ai urcat pe o corabie, o replică fidelă a unui galion spaniol din secolul al XVII-lea, este mult mai puternică, datorită velelor şi catargelor. În plus, există câteva statui cu piraţi, în mărime naturală, care fac deliciul copiilor de toate vârstele. Un dezavantaj este drumul până la toaletă, destul de întortocheat, pentru că trece prin mai multe coridoare din corpul navei. Meniul cuprinde preparate româneşti, dar şi mai multe tipuri de pizza. Dintre acesta, cele mai comandate sunt pizza Cap de mort, Răsfăţatul piraţilor sau Piraţii însetaţi, o băutură pe bază de şampanie. Preţurile sunt medii, o pizza începând cu 18 lei, iar o tochitură dobrogeană costând 22 de lei.

In lume

PRÂNZ ÎN AMBIANŢĂ DE MITRALIERE ŞI CINA ÎN CIMITIR

Buns and Guns (Chifle și arme) din Beirut, Liban

Restaurantul, cu o tematică militară, reflectă atmosfera Libanului din timpul războiului cu Israelul, din 2006, potrivit managerului Yussef Ibrahim. O caracteristică pentru acest loc este sunetul continuu de elicopter pe fundal. Meniul include sandviș Carabina M16, hamburger Mortar sau un meniu Terorist, care, întâmplător, este vegetarian.

Modern Toilet (Toaleta modernă) din Taipei, Taiwan

Un restaurant nerecomandat celor sensibili, pentru că toţi clienţii sunt invitaţi să ia loc pe WC-uri cu un design occidental, primesc hârtie igienică în loc de şerveţele sau pisoare în loc de pahare.

Hitler’s Cross (Crucea lui Hitler) din Mumbai, India

Deşi restaurantul este unul controversat, aşa cum era şi de aşteptat, nu duce lipsă de clienţi. Locul a fost deschis în 2006 şi are o sumedenie de accesorii care amintesc de dictatorul nazist, de la posterul care îl înfăţişează pe Hitler, la intrare, până la uniformele de ofiţeri germani ale personalului.

Graveyard Restaurant (Restaurantul Cimitir) din Ahmedabad, India

Un alt restaurant ciudat este cel din Ahmedabad, unde clienţii pot mânca înconjuraţi de sicrie şi morminte de ciment, strecurate printre mese.

El Diablo (Diavolul), de pe Insula Lanzarote, din Spania

La El Dibalo se mănâncă preparate gătite la vulcan. Restaurantul, situat în parcul naţional Timanfaya, deasupra unui vulcan, permite bucătarilor să aşeze vasele direct pe o deschizătură în pământ, care aduce căldura din vulcan spre preparate.