Vineri, Standard & Poor's a îmbunătățit ratingul atribuit României, la 'BBB minus' de la 'BB plus', pe fondul creșterii economice și al menținerii disciplinei fiscale din partea Guvernului. Este ultima din cele trei mari agenții de evaluare financiară care revizuiesc în creștere ratingul României dar, cum decizia era așteptată, impactul asupra piețelor locale a fost limitat.

Moneda națională s-a apreciat vineri în raport cu euro, până la un curs de 4,4275 lei/euro, în scădere cu 0,74 bani (0,17%) față de cotația de joi, de 4,4349 lei/euro, potrivit datelor anunțate de Banca Națională a României.

Este cel mai bun curs pentru leu în raport cu euro din data de 2 septembrie 2013 (opt luni și jumătate), când cursul anunțat de BNR a fost de 4,4221 lei/euro.

'Piețele au recunoscut mult mai devreme reechilibrarea solidă a economiei României și, prin urmare, decizia era într-o anumită măsură așteptată. Totuși, estimările sugerează că încă există potențial pentru scăderea randamentelor obligațiunilor guvernamentale', a declarat un analist al BCR, principala bancă din România.

Randamentele bondurilor României pe cinci ani erau neschimbate vineri față de nivelul de 4,07% înregistrat joi. Dar randamentele au scăzut semnificativ joi după ce datele Eurostat au anunțat o creștere economică peste așteptări în Europa Centrală și de Est.

'Creșterea solidă este, totuși, contracarată de dezinflația din regiune și politica monetară va deveni probabil mai relaxată în următoarele luni, mai ales că așteptăm acum ca BCE să reducă rata dobânzii cheie luna viitoare și să adopte noi măsuri pentru stimularea creditării', a declarat analistul Simon Quijano-Evans de la Commerzbank.

Fondul Monetar Internațional estimează că, în acest an, România va înregistra o creștere economică de 2,2%, urmată de un avans de 2,5% în 2015.