În ceea ce privește modalitățile concrete de realizare a acestui obiectiv,  Chiuariu s-a referit la emiterea de către Guvern a Ordonanțelor de Urgență.
 
La inițiativa președintelui Comisiei Juridice a Senatului, senatorul PNL Tudor Chiuariu, membrii acesteia au avut, marți o întrevedere cu judecătorii Curții Constituționale a României și cu o delegație a Curții Constituționale Federale Germane, aflată într-o vizită oficială la București.
 
Delegația oaspete a fost condusă de vicepreședintele primei Camere a Curții Constituționale a Germaniei, prof. dr. Ferdinand Kirchholf, însoțit de trei judecători constituționali germani, potrivit unui comunicat de presă. 
 
În cadrul discuțiilor s-au abordat teme precum controlul anterior de constituționalitate al tratatelor încheiate în calitate de membru al Uniunii Europene, despre organizarea internă a Curții Constituționale și procedura în fața acesteia, precum și despre conflictul constituțional de natură juridică între puterile statului.
 
În opinia judecătorilor germani, conflictul politic trebuie rezolvat în cadrul dezbaterilor parlamentare, însă dacă cineva consideră că îi sunt afectate drepturile constituționale se poate adresa Curții, dar acesta trebuie să fie un caz de excepție.
 
Totodată, judecătorii germani au explicat faptul că, în Germania, Curtea, unde oricine se poate adresa, are un filtru privind admisibilitatea cererilor, rezolvându-se astfel încărcarea excesivă a instanței constituționale. Dacă cererea este admsibilă, aceasta este îndreptată către judecătorul constituțional, urmând a fi discutată în „Micul Senat" al Curții, constituit din trei judecători, care trebuie să ia o decizie cu unanimitate de voturi (97 la sută din plângeri sunt rezolvate în această procedură camerală-n.r.).
 
Întrebați dacă faptul că sediul Curții germane nu se află în capitală - ci departe de instituțiile Executivului și Legislativului - favorizează exercitarea cu imparțialitate a actului de către judecătorii constituționali, liderul delegației Curții din Germania a spus că are „efecte pozitive”, Karlsruhe fiind un oraș mic, cu un mediu liniștit, în timp ce „în Berlin turbulențele politice sunt clare”.