„Berkut s-a rasculat. Au inchis doua cai rutiere de acces spre Chongar si Armiansk”, a declarat deputatul, citat de agentia UNIAN. Potrivit precizarilor sale, fortele Berkut din Crimeea si Sevastopol „nu au fost de acord cu deciziile adoptate” de noile autoritati de la Kiev.

In opinia lui Moscal, situatia creata este una periculoasa, pentru ca poate degenera in haos cu mult mai multe pierderi de vieti omenesti, „decat cele inregistrate in cursul confruntarilor de la Kiev”.

Aceasta miscare de nemultumire survine pe fondul tensiunilor izbucnite in Peninsula intre populatia prorusa si sustinatorii mentinerii autonomiei Crimeii. In acest context, Parlamentul local a decis organizarea, la 25 mai, cand in Ucraina au fost convocate alegeri prezidentiale, a unui referendum privind statutul regiunii.

De mentionat ca, potrivit datelor ultimului recensamant al populatiei (2001), din cei peste 2 miloane de locuitori ai Peninsulei, 58,3% sunt rusi, 24,3% sunt ucraineni si 12,1 sunt tatari. La recensamant nu a fost luata in calcul populatia orasului-port Sevastopol, care este o regiune a Ucrainei, separata de Crimeea.