Potrivit raportului, băncile tradiţionale de retail vor fi nevoite să scada costurile in conditiile in care noile tehnologii au redus barierele de acces pentru noile tipuri de instrumente aparute in industria bancară, precum creditele de tip 'peer to peer' (P2P).

În urmă cu doi ani, grupul bancar britanic Royal Bank of Scotland a fost afectat de o cădere a sistemului său de calculatoare care i-a dat peste cap operaţiunile, clientii neputand efectua tip de mai multe zile depuneri sau plăţi. De asemenea, la începutul acestui an, NatWest a avut probleme serioase cu sistemul său de mobile banking.

'Pe măsură ce concurenţa venită din partea surselor alternative de finanţare se intensifică, băncile vor fi nevoite să reinventeze infrastructura lor de IT. Nu trebuie să aştepţi venituri solide în condiţiile în care operezi cu sisteme IT bazate pe tehnologia anilor 1970' a avertizat Deloitte.

In plus, băncile sunt ameninţate şi de furnizorii de plăţi electronice de genul PayPal, pe măsură ce utilizarea banilor gheaţă se diminuează. Acest fenomen a stârnit şi interesul unor mari jucători din domeniul Internetului precum Google sau Apple.