La inceput a fost o piatră incinsa pe foc care servea drept gratar sau tigaie pentru a prepara o halcă de vânat. Apoi, oamenii a invatat să învelească bucata de carne în frunze ude și să o afume la cărbuni încinși, sa incalzeasca lichidele in pietre scobite. Olăritul, inventat în Neolitic, a deschis drumul pentru ustensilele moderne de bucătărie. A fost nevoie de multe sute de ani pentru ca invențiile tehnologice sa revolutioneze viata din bucatorie.

Mașina de spălat vase (1850)

Inventatorul american Joel Houghton a patentat o mașină din lemn, acționată prin învârtirea unei roți, care stropea vasele cu apă. Invenția s-a dovedit funcțională, iar la scurt timp au apărut și versiuni mecanizate îmbunătățite. În anul 1913, frații Walker din Philadelphia au realizat prima mașină de spălat vase electrică, aparat ce a fost comercializat în anii '30.

Cuptoarele electrice (1892)

Primele au apărut in ultimul deceniu al secolului XIX. Canadianul Thomas Ahearn, co-proprietar al Companiei Chaudiere Electric Light and Power din Ottowa, este considerat "parintele" cuptorului electric, în anul 1882. Aparatul a fost insa folosit pentru prima oară abia zece ani mai târziu în bucătăria Hotelului Windsor din Ottawa.

Prăjitorul de pâine (1909)

Frank Shailor, angajat al companiei General Electric, a inventat in 1909 dispozitivului D-12, primul prăjitor electric de pâine din lume: un singur element electric de încălzire, fără butoane de control sau senzori. Feliile de pâine se intorceau manual. In 1926 apare Toastmaster, primul prăjitor care scotea singur feliile de pâine odată prăjite.

Frigiderul (1913)

Fred W. Wolf din Fort Wayne, Indiana, a inventat primul frigider: un răcitor de mici dimensiuni asezat peste o lada cu gheață dotata cu țevi de scurgere a apei. In 1925 a fost lansat pe piață primul frigider ermetic, de tip modern, bazat pe proiectele realizate înainte de 1900 de francezul Marcel Audiffren și de inventatorul autodidact Christian Steenstrup din New York. Primele astfel de modele foloseau gaze toxice, cum ar fi clorura de metil sau dioxidul de sulf pe post de agenți de refrigerare. În 1929 au aparut primele frigidere dotate cu compresoare cu freon.

Mașina de gătit Aga (1922)

Gustaf Dalen, un chimist suedez laureat al premiului Nobel, a orbit în urma unui accident de laborator în 1912. Nevoit să rămână acasă, Gustaf a dorit să ușureze munca în gospodărie a soției sale. În 1922, omul de știință suedez a inventat o mașină de gătit all-in-one, care funcționa ca plită, încălzea apa și usca rufe. Primele mașini de gătit Aga cu combustibil solid au fost introduse în Marea Britanie sub patent suedez în 1929. "AGA" este acronimul de la "Aktiebolaget Gas Accumulator", numele companiei suedeze care a patentat un sistem sigur de depozitare a acetilenei gazoase folosite pentru alimentarea farurilor marine.

Blenderul (1922)

În anul 1922 inventatorul americano-polonez Stephen Poplawski, proprietarul companiei Stevens Electric, a inventat blenderul. El a fost primul care a fixat o lamă rotativă pe fundul unui container și folosea acest dispozitiv pentru a produce băuturi răcoritoare. În anii '30 blenderul a ajuns și pe piață.

Cuptorul cu microunde (1945)

Cuptorul cu microunde a aparut din greseala, dupa ce inginerul american Percy Spencer a observat, in timp ce lucra la un echipament radar într-un laborator din Howland, Maine, ca batonul de ciocolată din buzunarul sau a început să se topească. Curios, a expus și alte alimente la procesul de gătire cu radiații. După mai multe incercari, el a depus patentul pentru metoda de a pregăti alimente cu ajutorul microundelor. Primul cuptor cu microunde a fost testat într-un restaurant din Boston în 1947.

Congelatorul (anii '40)

Congelatorul, separat de frigider, a început să se răspândească în anii '40. Abia după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial aceste electrocasnice au intrat în producția în masă. Anii '50 și '60 au adus o serie de inovații tehnologice în domeniu, așa cum ar fi decongelarea automată și producerea de gheață.

Cafetiera electrică (1952)

Russell Hobbs a inventat dispozitivul CP1, prima cafetieră electrică, în 1952. CP1 putea regla tăria cafelei după gustul utilizatorului și era dotată cu o lumină de avertizare verde și un sistem de oprire automată atunci când cafeaua este gata.