Conservatorii cancelarului Angela Merkel au câştigat scrutinul, dar ies slăbiţi după un scor dezamăgitor. Social-democraţii lui Martin Schulz s-au plasat pe locul secund, dar cu cea mai proasta performanta din istoria lor, în timp ce partidul antieuro şi antiimigranţi Alternativa pentru Germania (AfD) îşi face o intrare surprinzătoare în Camera Deputaţilor. "O victorie de coşmar" pentru Angela Merkel, rezumă ziarul cel mai citit în Germania.

"Progresul spectaculos al populiştilor de dreapta constituie o cotitură istorică pentru viaţa politică germană", care respecta cultura consensului şi dezbaterile elegante şi care, acum, intră într-o eră mult mai dură şi mai conflictuală, a comentat, la rândul său, cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

"Consternarea domneşte în rândul conservatorilor şi principala responsabilă este desemnată", apreciază cotidianul de centru-stânga Suddeutsche Zeitung. "Angela Merkel poate rămâne cancelar, ea şi-a atins 'obiectivul strategic'. Dar plăteşte un preţ ridicat: coaliţia guvernamentală a fost grav sancţionată. AfD intră în Bundestag cu un scor de peste de 10% . Şi va fi extrem de complicată formarea unei alianţe guvernamentale solide pentru următorii patru ani", avertizeaza, pe de alta parte, Der Spiegel.

Întrucât social-democraţii exclud categoric o noua coalitie cu Uniunea Creştin-Democrată (CDU), Merkel nu are altă opţiune decât să negocieze cu Verzii şi cu liberalii din FDP, care au reintrat în Bundestag după ce au fost alungati din legislativ în 2013. Dar viitorul unei astfel de configuraţii se anunţă nesigur. "Coaliţia în perspectivă între CDU, FDP şi Verzii nu va fi decât o alianţă epuizantă, ce nu este făcută să dureze" pe parcursul următorilor patru ani, prezice FAZ, relateaza agerpres.