Fostul sef al grupului parlamentar al Partidului regiunior, Aleksandr Efremov a fost arestat la cererea Procuraturii generale a Ucrainei, care a fixat o cautiune de 3,6 milioane de grivne. Judecatorii nu sunt insa de acord cu aceasta masura, apreciind ca, o data in libertate, Efremov ar putea fugi peste hotare.

Efremov a fost retinut in 14 februarie, acuzat fiind de abuz in servicii in circumstante extrem de grave. Procuratura nu a furnizat alte detalii. Unii cred ca Efremov plateste acum pentru legile adoptate in ianuarie 2014, in plina revolutie a Maidanului, act normativ care a inasprit regulile de desfasurare a mitingurilor. Altii sunt de parere ca arestarea are legatura cu finantarea unor organizatii teroriste.

Saptamana trecuta, organele de ordine au perchezitionat birourile deputatui Vadim Novinski si care, in 2012, pe vremea presedintelui Ianukovici, a primit cetatenie ucraineana. El este beneficiarul Smart-holgind, companie care detine active in domenii vitale pentru industria nationala, minerit si metalurgie, constructii, in sectorul financiar si constructii de masini.

In vizorul justitiei a intrat, de asemenea, alt deputat al Blocului de opozitie, Natalia Korolevskaia, fost ministru pe probleme sociale in guvernul premierului Nikolai Azarov. Candva, era considerata cel mai influent om din regiunea Lugansk, iar familia ei controla compania Luganskholod.

In sfarsit, in calitate de martor intr-un dosar privind finantarea fortelor rebele a fost audiat cel mai bogat om din Ucraina, Rinat Ahmetov. Deocamdata, Procuratura sustine ca nu are dovezi care sa ateste vinovatia lui Ahmetov. Dar....

"A trecut un an de la evenimentele din Piata Independentei, iar opinia publica nu vede rezultate concrete. Noua putere nu a demonstrat ca predecesorii au fost infractori, iar ei sunt curati ca lacrima", a apreciat analistul Mihail Pogrebinski. In plus, societatea vrea sa vada ca lupta impotriva coruptiei prinde contur.