„Nu trebuie sa construim nimic. Aerodromul din orasul Lida este dotat cu tot ce trebuie.Ca atare, baza va incepe sa functioneze peste cateva luni si, intr-o prima faza, aici vor fi dislocate versiunile modificate ale avionului de vanatoare Su-27CM3”, a precizat Bondarev. Intrebat, la o conferinta de presa, daca se intentioneaza deplasarea si altor tipuri de avioane de lupta, generalul a evitat un raspuns direct. „Deocamdata vor fi amplasate numai Su-27CM3. Vom vedea apoi ce se va mai intampla si vom lua o decizie definitiva”.

Dislocarea unei baza aeriene ruse intr-o localitate aflata in vecinatatea granitei cu Polonia si Lituania nu are nici o legatura cu desfasurarea sistemului american de aparare aeriana pe teritoriul polonez, sunt de parere expertii rusi consultati de agentia RIA Novosti. „S-a optat pentru Lida pentru infrastructura de acolo, dar hotararea Rusiei nu poate fi interpretata drept replica la amplasarea de catre americani a scutului anti-racheta”, a afirmat, in acest sens, generalul Evgeni Bujinski, expert militar.

„Nu cred ca Rusia a dorit sa sperie pe cineva sau sa demonstreze ceva. In ultima instanta, nu trebuie uitat ca, in urma cu opt ani, Rusia si Belarus au creat un modern sistem comun de aparare aeriana. Merita precizat ca pentru acest sistem, a carui creare a fost convenita in cadrul Organizatiei Acordului de securitate colectiva, partea belurusa primeste echipament tehnic la pret de fabricatie. In plus, Belarus a creat sisteme similare de aparare cu Armenia, iar mai nou cu Kazahstan”, a precizat, la randul sau, analistul militar Aleksandr Tsyganiuk.