E adevarat ca, spre deosebire de modelul sau real, „elicopterul bionic” este ceva mai „corpolent”: lungime de 44 centimetri si o amploare de deschidere a aripilor de 63 de centimetri. Dispozitivul cantareste 175 de grame. Dispune de doua perechi de aripi, care se misca independent una de cealalta cu ajutorul unor servomotoare individuale.

Aripile sunt controlate de un microprocesor ARM, care primeste si analizeaza datele furnizate de senzorii de inertie, acceleratie si de pozitionare a aparatului. In functie de comenzile venite de la un mini-computer, servomotoarele reglementeaza viteza si amplitudinea miscarilor, precum si rotirea aripilor.

Creatorii robotului-libelula afirma ca au reusit sa recreeze in „metal” miscarile complexe ale unei libelule adevarate. Originala drona poate atarna in aer, fara sa-si miste aripile. In plus, este suficient de usoara pentru a „decola” fara alt ajutor. Robotul are o mare importanta, pentru ca, spre deosebire de avioane, elicoptere sau alte dispozitive de acest gen, robotul poate indeplini manevre mult mai complexe.

Nu este pentru prima data cand ingenerii companiei Festo au creat mecanisme care copiaza miscarile unor vietati reale. Anterior, ei au demonstrat un robot-pescarus, un robot-meduza si un robot-pinguin.