„Vechile relatii nu vor mai exista. Sunt convins ca asocierea cu UE inseamna modificarea statutului de neutralitate al Moldovei. Exista o anumita regula, cunoscuta de toate tarile NATO: pentru a adera la UE, trebuie sa intri in NATO. Aceasta regula nu se va schimba pentru moldoveni. Toate statele au trecut prin asta. De aceea, asocierea cu UE reprezinta momentul cand Moldova lupta pentru usa pe care scrie NATO. Maine, aceasta usa se deschide”, a explicat vicepremierul rus.

„Asta inseamna ca Moldova pierde statutul de neutralitate. Rusia nu va mai vorbi, prin urmare, cu politicieni moldoveni. Despre Moldova vom discuta cu Bruxelles si Washington. Voi insista pentru revizuirea relatiilor economice cu Moldova, daca se va asocia”, a precizat Rogozin.

Toturi, a subliniat oficialul rus, raspunzand intrebarilor jurnalistului de la Kommersant, nu s-a luat nici o decizie privind revizuirea relatiilor cu Moldova. „Nu suntem initiatorii vreunei presiuni asupra Moldovei. Reactionam post factum. Primul pas il vor face politicienii moldoveni. Deocamdata pasii lor sunt indreptati in directia indepartarii Moldovei de relatiile cu Rusia, este evident pentru toata lumea”, a continuat vicepremierul.

Rogozin a spus ca Moldovei i s-a propus in repetate randuri sa adere la Uniunea vamala, i s-au prezentat garantii necesare, dar partea moldoveana a ignorat toate aceste initiative. „Vom fi incantati daca Moldova va decide sa intre in Uniunea vamala si vor face tot ce depinde de noi pentru a o sustine. Si mult mai dezinteresat decat UE”, a afirmat responsabilul guvernului de la Moscova.