România participă la această importantă manifestare internaţională pentru a X-a oară consecutiv, devenind astfel o participare tradiţională, aşa cum este şi exportul de mobilă pe  piaţa ucraineană.


Standul Naţional al României, organizat de Ministerul Economiei împreună cu Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România, se află în Pavilionul I al complexului expoziţional si are o suprafaţă de 400 mp, pe care, sub brand-ul sectorial de mobilă „Style, Comfort, Durability – Romanian Furniture”, îşi expun produsele urmatoarele companii: Kidcity Distribution, CAPITOL IMPEX ,  CESIMEX, GLC Mob Arad, MOBEX, Mobila DALIN,  Mobilux, SIMEX  SA, SIMEX GROUP, Nord Simex, TERRA CONSTRUCTII, YANG  INTERNAŢIONAL, Transylvanian Artwork Deco.

Mobilierul  expus de firmele româneşti la targul KIFF 2013 este, în cea mai mare parte, mobilier clasic şi de artă, realizat din lemn masiv de specii valoroase, cu prelucrări complexe de cea mai mare fineţe. Finisajele sunt realizate cu materiale ecologice, iar accesoriile sunt asortate cu designul si culorile produselor. Gama de produse expuse este diversă şi se compune din: dormitoare, camere de zi,  sufragerii, biblioteci, mobilier tapiţat,  mobilier pentru copii, dar şi produse de design interior.

Obiectivul principal al participării române este acela de a face cunoscută industria de mobilă din România. Totodată,  aceasta constituie o ocazie propice pentru crearea unor punţi de legatură prin stabilirea de noi contacte cu potenţiali parteneri de afaceri, precum şi consolidarea relaţiilor comerciale şi de parteneriat existente, cu societăţi de profil din Ucraina precum şi din spaţiul CSI, cu efecte benefice asupra extinderii şi modernizării gamei de produse şi creşterii exporturilor de mobilier.

Standul României a fost vizitat de către Ambasadorul României la Kiev, Cornel Ionescu, membri ai corpului diplomatic acreditat la Kiev şi de oficialităţile ucrainene participante la deschiderea oficială.

Experienţa acumulată de firmele româneşti în competiţia cu parteneri din ţări care au tradiţie în domeniul mobilei va permite în viitor realizarea unor modele în acord cu tendinţele prezentate la această manifestare, deschizând industriei de mobilă din România nişe pe piaţa ucraineană, printr-o ofertă de brand-uri proprii, în conformitate cu proiectul de branding al ramurii,  prevăzut în Strategia Naţională de Export.

La actuala ediţie a KIFF 2013, pe o suprafaţă de 30.000 mp, sunt prezenţi peste 450 de expozanţi din 11 de ţări, dintre care 5 ţări cu pavilion naţional, precum: Italia, Germania, România, Turcia şi Polonia. La acestă ediţie mai participă firme din Ucraina, Spania, Belarus, Federaţia Rusă, Estonia şi Letonia.