Al treilea grup bancar italian, Monte dei Paschi, a acceptat un nou plan de redresare, va solicita investitorilor cinci miliarde de euro (5,6 miliarde de dolari) şi va vinde credite neperformante de 28 miliarde de euro. Luna trecută, banca l-a numit pe şeful italian al Bank of America Merrill Lynch, Marco Morelli, în funcţia de director general al grupului, pentru a implementa planul.

Vânzarea de acţiuni va fi a treia recapitalizare, banca fiind în criză de mulţi ani, din cauza achiziţiilor dezastruoase, a pierderilor provocate de tranzacţiile cu derivate şi a nivelului ridicat al creditelor neperformante. "În acest moment banca pregăteşte un plan general şi cred că este unul viabil", a afirmat Padoan.

Acesta a dezminţit informaţiile conform cărora Guvernul a jucat un rol "nedorit" în numirea lui Morelli, subliniind că votul Consiliului de Administraţie a fost în unanimitate. Executivul este cel mai mai mare acţionar al Monte dei Paschi, cu o participaţie de aproximativ 4%. Banca a obţinut cele mai slabe rezultate la testele de stres derulate de BCE în 2014 şi în 2016.

Guvernul de la Roma caută modalităţi pentru a sprijini băncile cu probleme fără a încălca însă prevederile Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat, care obligă investitorii să suporte o parte din pierderi şi îi protejează pe contribuabili.

Potrivit unor noi reguli care au intrat în vigoare la 1 ianuarie, salvarea unei bănci trebuie să se realizeze mai întâi pe baza contribuţiei acţionarilor, deţinătorilor de obligaţiuni şi deponenţilor, în conformitate cu o procedură cunoscută sub numele de 'bail-in', scrie agerpres.