Cameron a subliniat ca Moscova va avea de suportat consecinte grave daca va trimite trupe militare in Ucraina. Potrivit spuselor sale, referendumul din Crimeea, care a decis alipirea Peninsulei la Rusia, a fost ilegal si s-a desfasurat sub amenintarea mitralierelor Kalasnikov. Seful guvernului de la Londra a precizat ca sanctiunile trebuie sa vizeze persoane concrete, direct responsabile de actiunile Kremlinului.

In alta ordine de idei, Cameron a afirmat ca Rusia depinde mai mult de Europa decat Europa de Rusia. „Fireste, trebuie sa intelegem ca Europa depinde in proportie de 25%, sau ceva de genul asta, de gazul rusesc, dar daca analizam veniturile Gazprom, constatam ca aproape jumatate vin din Europa”, a explicat premierul britanic.

Potrivit revistei Forbes, averea lui Abramovici s-a cifrat in 2013 la 10,2 miliarde de dolari, numarul 13 in clasamentul bogatilor Rusiei. El detine 31,3% din actiunile companiei Evraz, cu sediul la Londra, investeste masiv in Marea Britanie, printre ultimele lui mari afaceri figurand preluarea a 23,3% din actiunile grupului de telecomunicatii Turphone. O tranzactie estimata la 75 de milioane lire sterline.

Abramovici este, de asemenea, patronul clubului de fotbal Chelsea si posesor a numeroase proprietati imobiliare. Oligarhul a fost privit intotdeauna ca facand parte din „cercul apropiat de prieteni” ai presedintelui Vladimir Putin, anturaj despre care opozantul rus Aleksei Navalvyi sustine „ca trebuie sanctionat dur de Occident”.

„Daca SUA si UE intentioneaza sa instituie sanctiuni severe impotriva Rusiei, ele trebuie sa vizeze, in primul rand, cercul restrans de apropiati ai lui Putin, mafia de la Kremlin, care fura din bogatia poporului. Ma refer atat la Ghennadi Timchenko, patronul Volga Group, cat si la fratii Rotenberg, oameni de afaceri cu influenta si fost parteneri de antrenament la judo ai lui Putin, Roman Abramovici, Alisher Usmanov, Igor Sechin sau Aleksei Miller”, a enumerat Navalnyi intr-un articol publicat de New York Times.

Coincidenta sau nu, articolul a aparut cu cateva ore inainte ca presedintele Statelor Unite, Barack Obama, sa semneze, joi, lista neagra a cetatenilor rusi sanctionati de SUA si unde se regasesc multe dintre numele evocate de Navalnyi.