Anul trecut în România au fost instalaţi 923 MW, ceea ce reprezintă o creştere de 94% a capacităţii eoliene totale din ţara noastră. Capacitatea cumulată de energie eoliană a României a atins 1905 MW la sfârşitul lui 2012, depăşind estimările ANRE precum şi planul naţional de acţiune pentru energia regenerabilă (PNAER).

România a fost lider între pieţele emergente ale Europei în 2012 în ceea ce priveşte puterea eoliană nou instalată situându-se pe locul 5 în Europa, după Germania (2415 MW), Marea Britanie (1897 MW), Italia (1973 MW) şi Spania (1122 MW), se arata in raportul "Energia eoliană şi alte surse regenerabile de energie în România” - 2013, realizat de TPA Horwath România şi Schoenherr şi Asociaţii SCA.

Analizând stadiul de dezvoltare a parcurilor eoliene în curs de finalizare, pentru 2013 se prognozează instalarea a aproximativ 617 MW suplimentari, estimându-se că România va reuşi să asigure din energia eoliană 8% din totalul consumului brut de energie al ţării.

Din perspectiva legislaţiei Uniunii Europene privind industria energiei regenerabile, Directiva 2009/28/CE referitoare la promovarea electricităţii produse din surse de energie regenerabile pe piaţa internă prevede un obiectiv obligatoriu de 20% pondere a E-SRE din consumul brut la nivel comunitar, care trebuie îndeplinită până în anul 2020. România are ca obiectiv naţional o pondere de 24% a E-SRE din consumul final brut de energie până în anul 2020.

Nevoia de energie pe termen lung a economiei României şi a gospodăriilor face ca industria energetică românească, inclusiv energia regenerabilă, să fie o zonă extrem de interesantă pentru implicarea de capital global pentru deceniul viitor. Tendinţa crescătoare a investiţiilor străine directe şi de portofoliu în acest sector are loc în ciuda numeroaselor ameninţări generate de instabilitatea legislativă, precum şi a acelor limitări care sunt descrise în detaliu în a treia ediţie a raportului “Energia eoliană şi alte surse regenerabile de energie în România”.

Energia eoliană şi alte surse de energii regenerabile pot deveni un element important al sistemului energetic românesc. Acest lucru necesită mai mult sprijin pentru sector şi mai ales dezvoltarea unui sistem de reglementare transparent, o condiţie necesară din punctul de vedere al investitorilor. Se impune astfel asigurarea stabilităţii pe termen lung atât din punct de vedere juridic şi al termenilor de reglementare, cât şi din punct de vedere al soluţionării problemelor legate de racordarea la reţea.

Raportul „Energia eoliană şi alte surse regenerabile de energie în România” reprezintă un instrument eficient de business intelligence pentru investitorii în domeniu, furnizând informaţiile cheie despre sectorul energiei regenerabile din România, în contextul european, cât şi mondial, atât din perspectiva legală şi fiscală, cât şi din cea a cadrului operaţional.

Ediţia 2013 a raportului reuneşte cele mai recente cifre şi indicatori de analiză a pieţei energiei eoliene din România şi oferă reperele de evaluare a altor surse de energie regenerabilă: energie solară, hidro energie, biomasă, energie geotermală. Studiul include analiza riguroasă a prevederilor legale pentru toate etapele dezvoltării unui proiect de energie regenerabilă, precum şi descrierea contextului fiscal, a surselor de finanţare disponibile pentru investiţiile de profil şi a obstacolelor şi constrângerilor potenţiale.

Raportul pe anul 2013 „Energia eoliană şi alte surse regenerabile de energie în România” este la cea de a treia ediţie. TPA Horwath România şi Schoenherr şi Asociaţii SCA au elaborat studiul în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Energie Eoliană.