Este oficial: din Azerbaidjan, gazul natural va ajunge in Europa prin conducta TAP (Trans-Adriatic Pipeline) si nu prin gazoductul Nabucco. Pentru Uniunea Europeana, optiunea TAP inseamna deschiderea asa numitului Coridor estic de transport al gazelor naturale din Marea Caspica ocolind Rusia.

Traseul pe care gazul extras din zacamantul Shah-Deniz-2 il va strabate pana in Europa Occidentala este urmatorul: prin conducta TANAP (Trans Anadolu Pipeline, a carui constructie va fi finalizata in 2018), care traverseaza teritoriul Turciei pana la granitele ei vestice. Apoi el va intra in gazoductul TAP, care are o lungime de 800 de kilometri si care incepe la frontiera Turciei cu Grecia, tranziteaza partea nordica a statului elen, Albania si va ajunge in Italia, unde va fi integrata in sistemul deja existent de distributie a gazelor.

TAP va furniza gaze naturale pe pietele din Croatia, Bosnia si Hertegovina, precum si in Muntenegru. Gazoductul va fi dat in exploatare, conform graficului, in 2019.

In opinia expertilor Deutsche Welle, alegerea TAP nu a constituti, de fapt, o surpriza. Primul indiciu ca Nabucco nu este preferat de companiile care exploateaza Shah-Deniz 2, l-a constituit anuntul societatii azere SOCAR privind achizitionarea retelei de transport si distributie a gazelor din Grecia. Pe de alta parte, SOCAR a dat de multe de ori de inteles ca va opta in favoarea unui gazoduct, pe care sa il poata controla, intr-un fel sau altul.

Merita amintit, in context, ca societatea azera de stat este unul dintre participantii la consortiul Shah-Deniz, fiind, de asemenea, actionar principal la grupul de companii care realizeaza gazoductul TANAP si are o optiune de achizitie a unei participatii la TAP. In prezent, 15% din acest proiect revin companiei germana E.ON, grupurile norvegian Statoil si elvetian Axpo controland cate 42,5%.

Cel mai mare avantaj al TAP fata de Nabucco rezida in faptul ca vor exista mai putin taxe de tranzit. Nu trebuie ignorat, pe de alta parte, nici aspectul geopolitic al problemei: Nabucco ar fi dublat, practic, conducta rusa South Stream a gigantului Gazprom. Iar o decizie a partii azere in favoarea Nabucco ar fi provocat si mai mult Moscova.

La Nabucco se va renunta definitiv? Seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ramane optimist. In opinia lui, este prematur ca proiectul sa fie ingropat. La fel cred, de altfel, si analistii, care atrag, totusi, atentia ca soarta Nabucco va depinde de situatia economica din Europa si de prognozele privind cererea de gaze naturale. „Azerbaidjan dispune de suficiente rezerve de gaze naturale pentru a umple doua conducte. Iar daca spre UE va porni inclusiv gazul turkmen, se va pune problema unui nou gazoduct, care  va fi, cu siguranta, Nabucco”, a estimat expertul Mikhail Korchemkin.