În 2016, piaţa locală de asigurări s-a situat la 2,2 miliarde euro, în creştere cu 10% faţă de 2015, din care asigurările auto - 1,33 miliarde lei. Asigurările de viaţă reprezintă în Romania numai 18 % din totalul primelor brute subscrise, restul fiind asigurările "non-life". Segmentul non-life este preponderent auto (74%), dominat de segmentul RCA - în 2016 a crescut cu aproximativ 26% faţă de anul anterior.

Piaţa asigurărilor stă de ani buni în jurul nivelului de două miliarde de euro, rămâne "consecventă" acestei cifre, deşi este considerată piaţa cu cel mai mare potenţial de creştere în România, a afirmat, preşedintele Directoratului companiei de asigurări Omniasig VIG, Mihai Tecău, care a subliniat că potenţialul pieţei nu este pe segmentul RCA, ci în alte forme de asigurare care ar trebui să prindă contur şi în dezvoltarea serviciilor pentru clienţi.

Dublarea sumei care se investeşte în asigurări ar însemna dublarea pieţei, a spus reprezentantul Omniasig VIG, scrie agerpres.

Potrivit UNSAR, pe lângă dependenţa excesivă de segmentul auto, provocările industriei asigurărilor în 2016 au fost legate şi de directiva europeană Solvabilitate II, cu exigenţe mai stricte privind capitalul, falimentul companiilor Astra şi Carpatica, care deţineau aproximativ 50% din piaţa RCA şi o cotă de piaţă de peste 15%, protestele transportatorilor şi plafonarea tarifului RCA, prin OUG, pentru perioada noiembrie 2016 - 18 mai 2017.

Din mai 2017 există o nouă lege RCA cu tarife de referinţă, iar companiile de asigurare speră ca tarifele de referinţă prevăzute în lege să nu dea naştere, prin intermediul legislaţiei secundare, unei noi forme de plafonare a tarifelor RCA. Alte provocări pe care le ridică noua lege vizează limitarea cheltuielilor de administrare şi de vânzare, inclusiv taxe ale companiilor de asigurare, la 25%, şi modul în care se va realiza despăgubirea pentru reparaţia autovehiculelor avariate, care ar putea duce la o creştere necontrolată a daunelor plătite.

Datele prezentate de UNSAR mai arată că România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte ponderea în PIB a cheltuielilor cu sănătatea, de 5,1%, mai puţin faţă de media europeană (8,6%), iar cheltuielile cu asigurările private de sănătate reprezintă în România numai 0,01% din PIB, de 80 ori mai puţin faţă de media europeană (0,8%).