Potrivit unei scrisori adresată de avocaţii KazMunayGas Guvernului României, consultată de Financial Times, compania KazMunayGas a trimis o "notificare de dispută privind investiţiile", primul pas într-o procedură legală ce ar putea să se finalizeze printr-o procedură de arbitraj internaţional.

La finele lunii aprilie, KazMunayGas a semnat un acord cu compania chineză CEFC pentru vânzarea unui pachet de 51% din acţiunile KMG International, unde este acţionar majoritar, pentru suma de 680 de milioane de dolari. Câteva zile mai târziu, procurorii DIICOT au pus sechestru pe rafinăria Petromidia şi pe bunurile mobile şi imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA şi SC Rompetrol Rafinare SA, în vederea recuperării sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari şi 34.941.924 de euro, în dosarul Rompetrol II.

"România îşi utilizează puterea guvernamentală pentru a submina o tranzacţie şi a renaţionaliza activele", se arată în scrisoarea trimisă Guvernului român. KazMunayGas respinge acuzaţiile formulate de procurorii DIICOT susţinând că a cumpărat rafinăria Petromidia în 2007, la câţiva ani după încheierea privatizării şi, de asemenea, a avut aprobarea autorităţilor române.

"Acest dosar nu are nicio legătură cu noi", a declarat directorul general adjunct de la KazMunayGas, Daniyar Berlibayev, precizand ca acţiunile statului român au dus deja la amânarea încheierii tranzacţiei cu CEFC, din luna octombrie până la finele acestui an. "În aceste condiţii, nu este posibilă finalizarea tranzacţiei", a subliniat Berlibayev.

Potrivit termenilor acordului semnat de KazMunayGas şi CEFC, cele două companii au promis că în viitor vor face investiţii de trei miliarde de dolari, însă, în prezent, acestea se uită mai degrabă la Georgia şi Bulgaria decât la România, a adaugat, pe de alta parte, vicepreşedintele KMG International, Azamat Zhangulov.

KMG International este o companie care desfăşoară operaţiuni majore în rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream şi servicii industriale în 15 ţări. În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane de tone/an, Vega Ploieşti - cea mai veche unitate de profil în funcţiune (1905), dar şi o reţea de distribuţie a carburanţilor formată din peste 740 de puncte de alimentare, 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi trei staţii de îmbuteliere GPL, şapte depozite, scrie agerpres.