Potrivit profesorului Tatiana Hubenova de la Academia Bulgară de Științe (BAN), citată de cotidianul Sega, aderarea la zona euro va garanta o mai bună supervizare bancară și stabilitate financiară.

Hubenova a subliniat că Banca centrală a României s-a concentrat pe educația financiară în timpul crizei și pregătirea țării pentru adoptarea monedei euro.

Experta bulgară a remarcat de asemenea că România a parcurs deja etape ale unei armonizări mai mari cu exigențele aderării la Uniunea Bancară Europeană.

Ea a adăugat că România a înregistrat rezultate bune în privința stabilității monetare și educației financiare. România și-a stabilit ca obiectiv să adere la zona euro în 2020, amintește Novinite.

Guvernul bulgar și-a exprimat de asemenea dorința de a intra în "camera de așteptare" a zonei euro.Acum câțiva ani, Bulgaria îndeplinea criteriile tehnice de aderare la zona euro — un deficit bugetar de sub 3%, inflația sub 2% și raportul îndatorare-PIB sub 60%.

Cu toate acestea, UE are cerințe suplimentare pentru Bulgaria, inclusiv educație financiară. În ceea ce privește criteriile tehnice, Bulgaria nu-l respectă pe cel referitor la deficitul bugetar, în prezent depășind 3%, adaugă agentia Novinite, citata de agerpres.ro.