La realizarea clasamentul s-au luat in calcul banii deţinuţi de o naţiune si au fost comparate 104 variabile ce includ indicatori clasici precum venit pe cap de locuitor şi numărul de persoane angajate cu normă întreagă, dar şi alte date relevante precum numărul de servere securizate de internet sau cât de odihniţi se simt locuitorii in fiecare zi. Variabilele au fost apoi împărţite în nouă subindici: calitatea economică, mediul de afaceri, guvernarea, educaţia, sănătatea, siguranţa şi securitatea, libertatea personală, capitalul social şi mediul natural.

Iată rezultatele:

1. Noua Zeelandă - Oficial, Noua Zeelandă a devenit cea mai prosperă ţară de pe Pământ, potrivit Legatum Institute. Aceasta s-a plasat pe primul loc atât în ceea ce priveşte capitalul social, cât şi calitatea economică şi pe locul al doilea la mediul de afaceri şi la guvernare.

2. Norvegia - După ce a condus în acest clasament timp de şapte ani consecutivi, Norvegia şi-a pierdut în acest an coroana, cea mai bună poziţie a sa fiind al treilea loc la subindicele legat de guvernare.

3. Finlanda - Stat prosper din nordul Europei, Finlanda are cea mai bună guvernare din lume, potrivit clasamentului Legatum Institute.

4. Elveţia - Elveţia este situată frecvent în topul unor clasamente precum cel al prosperităţii, mulţumită educaţiei sale fantastice (primul loc) şi a unui sistem de sănătate foarte bun (locul trei la acest subindice).

5. Canada - Vecina din nord a Americii, Canada este mult mai prosperă decât aceasta, potrivit acestui clasament, fiind clasată pe locul al treilea la capitalul social şi la mediul de afaceri. De asemenea, se află pe locul al doilea în ceea ce priveşte libertatea personală.

6. Australia - Faimoasă pentru stilul de viaţă relaxat şi pentru vremea bună, nu este nici o mirare că Australia se află pe locul doi în ceea ce priveşte subindicele capitalului social urcând cu o poziţie în top faţă de 2015.

7. Olanda - Olanda se clasează pe locul secund atât în ceea ce priveşte educaţia cât şi calitatea economică. De asemenea ocupă locul al cincilea la alţi doi subindici.

8. Suedia - Imediat deasupra vecinei sale, Danemarca, Suedia e plasată pe locul al treilea în ceea ce priveşte calitatea economică şi pe locul al cincilea la guvernare. Totuşi, per total, a căzut pe locul al optulea de pe al cincilea ocupat în 2015.

9. Danemarca - Scandinavia este faimoasă pentru standardele sale ridicate de viaţă, însă Danemarca este cel mai puţin prosperă dintre statele din această regiune. Scorul său cel mai mare a fost locul cinci la securitate şi siguranţă.

10. Marea Britanie - În ciuda Brexit-ului, Marea Britanie a urcat în Topul Prosperităţii din acest an pe locul 10 de pe locul 15 ocupat în 2015. Cea mai bună poziţie deţinută în subindici a fost locul al cincilea la mediul de afaceri.

Locurile următoare sunt: 11 - Germania (cea mai bună clasare, locul cinci la mediul de afaceri); 12 - Luxemburg (excelează în top la libertatea personală şi sănătate); 13 - Irlanda (locul cinci la libertatea personală); 14 - Islanda (situată pe locul cinci la trei subindici - siguranţă şi securitate, libertatea indivizilor şi capital social); 15 - Austria (a avut cel mai bun scor la siguranţă şi securitate); 16 - Belgia (în top zece la libertatea personală şi la educaţie); 17 - Statele Unite (a scăzut de pe locul 11 ocupat anul trecut, dar se află pe locul întâi la mediul de afaceri); 18 - Franţa (s-a clasat cel mai bine la mediul natural, pe locul al patrulea); 19 - Singapore (se situează pe locul al doilea la sănătate şi pe locul întâi la securitate şi siguranţă); 20 - Slovenia (pe primul loc la mediul natural).

România ocupă locul 50 în clasamentul ''The Legatum Prosperity Index 2016'', potrivit site-ului oficial al Legatum Institute, cu cele mai bune scoruri la capital social (97), sănătate (85), calitate economică (65), guvernare (64) şi mediu natural (61). În 2015, ţara noastră a ocupat aceeaşi poziţie, iar în 2014 s-a situat pe locul 51, o creştere notabilă de la locul 59 din 2013,