Avand in vedere ca proiectul european Nabucco a fost respins de consortiul de companii care exploteaza zacamantul azer Shah Deniz ca varianta pentru transportul gazelor naturale spre Europa, in favorarea coridorului TAP (Trans Adriatic Pipeline), Gazprom ar putea modifica politica tarifara aplicata fata de tarile est-europene, pentru ca South Stream nu mai are concurent, a estimat analistul azer Ilgar Valizade.

In ceea ce priveste Romania, participarea ei la Nabucco a fost determinata de dorinta de reducere a dependentei de gazul rusesc si de diversificare a aprovizionarii cu gaze naturale din alte surse. South Stream prevede livrarea de gaze rusesti, dar nu prin sistemul ucrainean de transport a carburantului, ci pe un traseu ocolitor.

Iata de ce nu este deloc exclus ca si pentru Romania, la fel cum a fost cazul Bulgariei si Serbiei, sa se deschida posibilitatea de a achiziona gaze rusesti de tranzit mai ieftine comparativ cu cel cumparat de tarile din Europa occidentala si centrala. Prin urmare, in situatia creata, Romania va opta in favoarea South Stream, pentru ca alta alegere nu mai are. In viitor insa, cautarea unor variante alternative pentru aprovizionarea cu gaze naturale va ramane una dintre prioritatile de politica externa a Bucurestiului, a estimat expertul azer.