România mai are de plătit, în acest an, 53,9 milioane euro către Banca Mondială şi Uniunea Europeană, din împrumutul stand-by contractat în 2009, potrivit datelor Ministerul Finanţelor Publice /MFP/.

Din această sumă, în luna august vor fi plătite 17,1 milioane euro către Banca Mondială, bani care reprezintă plăţi de dobânzi şi comisioane, în iunie şi iulie neexistând plăţi.

De la începutul anului, ţara noastră a plătit circa 1,806 miliarde euro către FMI, UE şi BM. Cea mai mare parte a sumei, respectiv peste 1,546 miliarde euro, a fost plătită pe data de 1 ianuarie către UE, din care 1,5 miliarde euro reprezentau rambursări rate de capital, iar 46,2 milioane euro dobânzi şi comisioane.

În data de 1 februarie, statul român a plătit 18,3 milioane euro către Banca Mondială (dobânzi şi comisioane), iar pe data de 5 ale aceleiaşi luni suma de trei milioane de euro către FMI (dobânzi şi comisioane). De asemenea, pe 23 februarie România a plătit 162 milioane de euro (rambursări rate de capital) către FMI. În prima zi din martie a fost plătită suma de 3,2 milioane euro către Banca Mondială (dobânzi şi comisioane). În luna aprilie ţara noastră a rambursat 38,5 milioane euro către UE, pe 10 mai - 33,8 milioane euro, în timp ce pe 15 mai - 1,9 milioane euro au mers către BM.

Rambursările sunt efectuate în contul pachetului financiar acordat României de către creditorii internaţionali în anul 2009, care are o valoare totală de 19,95 miliarde de euro, mentioneaza agerpres