Dupa ani de scadere, 80 de lideri romani din business spera intr-o usoara crestere a cifrei de afaceri, a numarului de angajati si a nivelului salariilor in 2013, in ciuda previziunilor macroeconomice pentru anul viitor, care sunt mult mai rezervate. 

Majoritatea antreprenorilor si managerilor din comunitatea Romanian Business Leaders estimeaza pentru 2013 afaceri in crestere cu o medie de 10%, arata datele celei de a patra editii a BusinessMetrului Romanian Business Leaders. Totusi, aproape 30% din participanti se asteapta la stagnare si scaderi ale incasarilor de pana la o zecime fata de 2012.

Pentru anul viitor, unul din trei participanti se asteapta la o crestere de 10% a numarului de angajati, fata de 2012. Tot o treime din participanti spun ca vor ramane la numarul actual de angajati. Anticiparile despre nivelul salariilor sunt asemanatoare: o treime din participanti vede o crestere de 5%, o alta treime spune ca vor ramane “inghetate”.

In contextul crizei globale, majoritatea tarilor dezvoltate din lume vad in antreprenori motorul relansarii economice. Cu toate acestea, cu o densitate a antreprenorilor la 1.000 de locuitori cu mult sub media europeana (26 versus 50 – potrivit raportului anual “Doing Business” al Bancii Mondiale), Romania nici macar nu isi pune problema lipsei de cultura antreprenoriala, in acest moment.