Din datele Paravion.ro reiese că românii zboară, în medie, de 2 ori pe an, la fel ca turcii și ungurii. Mai mult, turiștii din România cheltuie la fel de mult ca aceia din Ungaria pentru un zbor. Astfel, bugetul mediu de călătorie alocat de români pornește de la 300 €/persoană, iar ungurii plătesc de la 350 €/persoană pentru un bilet de avion tur-retur. În același timp, costul mediu al unei călătorii cu avionul este de circa 500 €/persoană pentru turiștii din Turcia.

 

 

România

Turcia

Ungaria

Număr mediu de zboruri, pe an

2

2

2

Destinații preferate

Locații din Turcia, Grecia, Spania, Italia, Germania

Moscova, Paris, Londra, Kiev, Grecia (insule și orașe din apropiere)

Bangkok, Miami, Tokyo, New York, Istanbul

Destinații în care se zboară cel mai des

Antalya, Praga, Viena, Istanbul, Amsterdam, Paris, Barcelona, Londra

Moscova, Paris, Londra, Kiev, Amsterdam, Barcelona

Bangkok, New York, Istanbul

Criterii de selecție a destinațiilor

Servicii bune, raport calitate-preț

Atracțiile turistice, accesul ușor la locațiile de vacanță mai ieftine din Grecia

Lipsa vizei pentru SUA, destinații exotice, prețul Turkish Airlines

Perioade cu cel mai mare număr de rezervări

Iunie, iulie, august, decembrie

Iunie, iulie, august

Octombrie - ianuarie; mai - iulie

Buget mediu de călătorie/ persoană

300 €

500 €

350 €

 

Conform studiului, românii și turcii preferă destinații similare, aceștia optând pentru locații din Europa. În topul preferințelor turiștilor din România se află orașe din Turcia, Grecia, Spania, Italia și Germania, în timp ce turcii preferă Moscova, Parisul, Londra, Kievul, Grecia, cu insulele și orașele din apropierea acestora. La polul opus se află ungurii, care preferă Bangkokul, Miami, Tokyo, New Yorkul sau Istanbulul.

 

În ceea ce privește destinațiile către care zboară cel mai des turiștii din cele 3 țări, din România și Turcia se zboară, cel mai mult, la Paris, Londra, Amsterdam și Barcelona. Lista destinațiilor românilor este completată de Antalya, Praga, Viena, Istanbul, iar a turcilor, de Moscova și Kiev. Din Ungaria se zboară cel mai des spre Bangkok, New York și Istanbul.

”Am observat că, deși au tendințe asemănătoare în ceea ce privește frecvența, perioada și bugetul călătoriilor, românii au criterii diferite de turci și unguri, când vine vorba de destinațiile preferate de vacanță. Turiștii din țara noastră caută cele mai bune servicii și raport calitate-preț, pentru turci primează atracțiile turistice, pe când ungurii profită de faptul că nu au nevoie de viză pentru SUA”, a afirmat Remus Vișan, Managing Director al Paravion.ro.

Se mai poate observa o asemănare între România și Turcia și în legătură cu ponderea turiștilor tineri, respectiv, seniori, care au accesat anul acesta pachete turistice complete. Aceasta este de 70% tineri – 30% seniori în țara noastră, respectiv 80% tineri – 20% seniori, în Turcia.

De asemenea, turiștii români au aceeași deschidere către mobilitate ca aceia din Turcia. În România, rezervările din aplicația mobilă au crescut cu 300% în 2015, ajungând la o cotă de 25% din totalul tranzacțiilor mobile efectuate de clienții Paravion prin intermediul smartphone-ului. La rândul lor, aproximativ 40% dintre rezervările biletelor de avion făcute de turci au venit de pe aplicația mobilă.

Românii se aseamănă cu turcii și în ceea ce privește tipurile de vacanțe solicitate cel mai des, existând o preferință clară pentru citybreak-uri. Pentru aceste vacanțe, românii cheltuie, în medie, 250 € - 350 €/persoană, iar turcii, 500 € - 1.000 €/persoană. În cazul vacanțelor mai lungi, de 7 zile, turiștii români alocă un buget mediu de 600 € - 800 €/persoană, față de 650 € - 1.000 €/persoană, cât cheltuie turcii, a mai precizat Remus Vișan.