La mică distanţă de români sunt bulgarii, mai mult de jumătate din populaţia ţării vecine (58,6%) declarând că nu consumă zilnic fructe şi legume. La polul opus, campioni în UE la consumul zilnic de fructe şi legume sunt grecii (30,1% din populaţie), urmaţi de croaţi (27,5%) şi sloveni (27%).

De asemenea, în Uniunea Europeană mai mult de o treime din populaţie (34,4%) nu consumă zilnic legume şi fructe, în timp ce mai puţin de 15% (14,1%) consumă cel puţin cinci porţii în fiecare zi. În rândul statelor membre, ponderea celor care consumă cel puţin cinci porţii de legume şi fructe în fiecare zi este cea mai mare în Marea Britanie (33,1%) şi cea mai mică în România (3,5%) şi Bulgaria (4,4%).

Consumul regulat de fructe şi legume este considerat un element important al unei diete sănătoase şi echilibrate. Consumul de fructe şi legume este influenţat atât de sex cât şi de nivelul de educaţie, un grad de educaţie mai ridicat fiind întâlnit în rândul celor care consumă cel puţin cinci porţii de legume şi fructe în fiecare zi. De exemplu, în România doar 2,7% din cei cu un nivel de educaţie scăzut consumă cel puţin cinci porţii de legume şi fructe în fiecare zi, faţă de 5,5% în cazul celor cu un nivel de educaţie ridicat, informeaza agerpres.