"Romatsa realizează acum o analiză internă, revedem momentele zborului și timpii, precum și convorbirile cu pilotul. Avionul a plecat pe ruta București-Oradea, iar pilotul a reclamat condiții meteo favorabile givrajului și a cerut permisiunea să reducă altitudinea. Apoi comunicarea cu el s-a întrerupt când a ajuns la 2.000 de metri", a precizat Frâncu.

El a explicat că givrajul înseamnă că, la temperaturi joase, particulele de apă se transformă în gheață și se depun pe elice și pe alte echipamente ale avionului, schimbând greutatea aparatului de zbor și făcând mult mai dificilă controlarea lui. "În aceste situații, se acționează sistemul de degivrare sau se caută o zonă mai caldă", a adăugat oficialul Romatsa.

Întrebat dacă, în acest caz, pilotul a acționat conform procedurilor, Frâncu a răspuns: 'Nu știu dacă a acționat conform procedurilor, comisia de anchetă va spune asta'. Totodată, întrebat dacă se ia în calcul și o eroare de pilotaj, reprezentantul Romatsa a spus: 'Eu nu iau în calcul absolut nimic, există o comisie care realizează această anchetă. În mod normal, o anchetă se termină în 30 de zile, când se prezintă concluziile preliminare'.

O echipă complexă formată din procurori, specialiști criminaliști și inspectori ai Aviației Civile a plecat marți, în jurul orei 10,00, spre locul în care luni după-amiază un avion cu șapte persoane la bord a aterizat forțat în Munții Apuseni. În cursul nopții, la fața locului s-au aflat procurori care au făcut primele constatări.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, care coordonează această anchetă, a declarat că cercetările sunt reluate marți, printre cei care vor ancheta aflându-se și o echipă specializată în accidente aviatice de la Institutul de Criminalistică, ofițeri criminaliști din Alba și Cluj, precum și specialiști în aviația civilă. În ceea ce privește cadavrele celor două victime, pilotul Adrian Iovan și o studentă, acestea au fost transportate la Serviciul de Medicină Legală Alba pentru efectuarea necropsiei, a precizat Augustin Lazăr.

După ce se va stabili exact locul în care a căzut avionul, fiind vorba de un versant ale cărui pante se află una pe raza județului Alba, cealaltă pe raza județului Cluj, ancheta va rămâne să fie coordonată de procurorii din Alba, respectiv va fi preluată de cei ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj Napoca, după efectuarea actelor cu caracter de urgență. Augustin Lazăr a menționat că este vorba de un accident aviatic.

Două persoane au decedat și cinci a fost rănite după ce avionul în care se aflau, de tip BN 2, a căzut într-o zonă împădurită din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa, la peste 1.200 de metri altitudine. Cele șapte persoane aflate la bord, doi membri ai echipajului și cinci persoane din echipa medicală, se deplasau la Oradea pentru o operație de prelevare de organe pentru transplant.  Epava avionului și victimele au fost descoperite de un pădurar din Alba.