Primul termen de judecată este 8 iunie. Acţiunea a fost introdusă în baza articolului 66 din Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precizeaza agerpres.

'Rompetrol SA, o societate netranzacţionată, a solicitat Tribunalului Bucureşti deschiderea procedurii de reorganizare a societăţii, în vederea continuării operaţiunilor comerciale derulate atât în România, cât şi în străinătate. La sfârşitul anului trecut, societatea a fost obligată, în solidar cu alte persoane fizice, de către Curtea de Apel Bucureşti la plata sumei de 58,5 milioane dolari, la care se adaugă dobânda legală calculată începând cu data de 05.01.2001. Aspectele avute în vedere de Curtea de Apel Bucureşti privesc fapte săvârşite în perioada 1999 - 2001, cu mult înainte de anul 2007 când KazMunayGas a devenit acţionarul majoritar al grupului de societăţi din care face parte şi Rompetrol SA', se precizează într-un comunicat al KMG International.

Potrivit sursei citate, după pronunţarea deciziei respective, autorităţile fiscale au instituit un sechestru asiguratoriu asupra bunurilor sale iar punerea în executare a deciziei respective, inclusiv a dobânzilor legale, care în opinia autorităţilor fiscale reprezintă o sumă de trei ori mai mare decât debitul principal, creează un dezechilibru financiar major pentru societate, având efecte imediate în activităţile sale curente, respectiv întreruperea operaţiunilor de profil, a contractelor în derulare, a investiţiilor şi implicit asupra angajaţilor săi.

'Menţionăm că valoarea totală a investiţiilor realizate de Rompetrol SA din fondurile proprii în dezvoltarea lucrărilor de explorare din Romania şi achiziţia de instalaţii de foraj necesare extinderii activităţilor de profil pe plan extern depăşeşte suma de 50 milioane dolari. În acelaşi timp au fost iniţiate demersurile legale pentru punerea în executare a obligaţiilor asumate de către fostul proprietar al Grupului Rompetrol în contextul deciziei Curţii de Apel Bucureşti', subliniază comunicatul.

Potrivit grupului, reorganizarea activităţii Rompetrol SA va permite continuarea serviciilor adiacente activităţilor de foraj sonde petroliere terestre în Maroc, unde societatea a câştigat un contract în 2014 după ce a fost nevoită să îşi întrerupă activităţile din Libia pe fondul instabilităţii politice, şi în România, unde are premise de a trece de la faza de explorare la exploatare şi producţie hidrocarburi.

'Celelalte activităţi ale societăţilor din Grup nu vor fi în niciun fel afectate de această procedură de reorganizare', precizează comunicatul citat.