Citand surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, cotidianul Kommersant sustine ca Executivul de la Moscova pare sa favorizeze ideea unei vânzării directe a Bashneft către Rosneft. O altă opţiune ar fi căutarea altor posibili cumpărători în următoarele zile. Conform surselor, Guvernul se aşteaptă să obţină în urma vânzării Bashneft aproximativ 325 miliarde de ruble.

Lukoil, alt pretendent la pachetul de actiuni Bashneft, este Lukoil, cel mai mare producător energetic independent din Rusia, iar un eventual refuz din partea companiei condusa de Vaghit Alekperov, este catalogata de expertii rusi drept un joc al presiunilor politice.

Merita mentionat ca in programul său de privatizări pe 2016, Guvernul rus figureaza inclusiv vânzarea unui pachet de 19,5% din acţiunile Rosneft, cel mai mare producător de petrol din lume în funcţie de volumul producţiei. Banii obtinuti din astfel de operatiuni sunt folositi pentru a acoperi deficitul bugetar provocat de scăderea preţului la petrol şi de sancţiunile occidentale.

Bashneft produce aproximativ 425.000 de barili pe zi, sau 4% din producţia naţională a Rusiei. Recent, Rusia a obţinut 52,2 miliarde de ruble din vânzarea unei participaţii de 10,9% în grupul minier Alrosa.

In acest context, economistii rusi au estimat ca toate scenariile ale evolutiei economiei ruse in urmatorii ani indica "o adaptare destul de buna a econmiei la diferite socuri. "Dinamica principalilor indici macroeconomici din trimestrul al doilea confirma ipoteza potriva careia economia rusa a depasit, la mijlocul acestui an, cel mai de jos prag al scaderii economice", afirma autorii unui ultim studiu pe aceasta tema.

"Prin urmare, in 2017-2018, economia va intra pe un trend ascendet", cred expertii Institutului pentru politici economice si ai Academiei de comert exterior.