'Formarea Forţelor Aerospaţiale este opţiunea cea mai adecvată pentru a îmbunătăţi apărarea aerospaţială a ţării', a declarat Şoigu. Astfel, în conformitate cu un decret semnat la 1 august de preşedintele Vladimir Putin, comandantul suprem al armatei, au fost unificate sub o singură comandă 'aviaţia, trupele de apărare aeriană, forţele de apărare antirachetă şi cele spaţiale', a precizat  Şoigu.

'Aceasta va permite în primul rând concentrarea în aceleaşi mâini a întregii responsabilităţi pentru formarea politicii tehnico-militare şi rezolvarea problemelor în sectorul aerospaţial, iar, în al doilea rând, o integrare mai strânsă va îmbunătăţi eficienţa utilizării acestora', a afirmat ministrul rus al apărării, adăugând că noile forţe create vor asigura o dezvoltare progresivă a apărării aerospaţiale a ţării.

La începutul acestui deceniu, Moscova a lansat un plan ambiţios de reînarmare cu un buget de 700.000 de milioane de dolari până în 2020 şi care oferă prioritate achiziţionării de submarine nucleare, de avioane strategice şi rachete intercontinentale.

Modernizarea armatei ruse coincide cu o gravă deteriorare a relaţiilor dintre Rusia şi Occident, fără precedent de la încheierea Războiului Rece, ca urmare a rolului Moscovei în criza Ucraina.

Moscova şi-a crescut sensibil numărul de teste cu arme nucleare şi pe cel al manevrelor militare atât la frontiera cu Uniunea Europeană, cât şi cu alte regiuni, mentioneaza agerpres.