Ulcerata de criticile americanilor privind drepturile omului in Rusia, Moscova a anuntat o noua reglementare, amenintand sa blocheze importurile de carne de port si vaca din SUA si care reprezinta 500 de milioane de dolari pe an.


De vineri, cand parlamentul rus a adoptat in regim de urgenta noile norme, importurile de carne din SUA sunt blocate. Respectivele reglementari impun fiecarei societati importatoare sa faca dovada absentei unui aditiv alimentar (ractopamina), folosita la prepararea carnii. Aceasta substanta, destinata sa suplimenteze continutul de proteine al produsului, este ilegala in Europa, dar permisa in SUA, unde este considerata absolut inofensiva.

Autoritatile sanitare ruse, care nu au vazut nici un pericol in absorbtia de catre cetateni a ractopaminei, si-au schimbat brusc punctul de vedere, la numai cateva ore dupa ce Senatul SUA a adoptat „Magnitsky Act”, masura care-i vizeaza pe oficialii rusi implicati in moartea unui avocat intr-o inchisoare din Moscova.

Un caz care dateaza din 2009. Respectivii oficiali au interdictie de a intra pe teritoriul Statelor Unite, iar bunurile lor depuse in bancile americane sunt in pericol de a fi inghetate. Serghei Magnitsky a fost arestat dupa ce a denuntat o vasta frauda fiscala, in care erau amestecati oficiali bine plasati in ierarhia rusa si care par a fi protejati de puterea de la Kremlin.

Directorul autoritatii sanitare ruse, Ghennadi Onichenko a negat orice legatura intre „Magnitsky Act” si noile norme referitoare la ractopamina. Dar merita amintat ca, in trecut, acelasi Onichenko a descoperit, in momente strategice, „substante toxice” in vinul georgian sau in produsele agroalimentare moldovenesti si ucrainene. Ministerul american al agriculturii a cerut Moscovei sa suspende noua reglementare, avertizand ca ea va antrena, de facto, stoparea, pur si simplu, a tuturor exporturi de carne de porc si vaca spre Rusia. O delegatie a SUA se va deplasa saptamana aceasta la Moscova pentru a convinge guvernul rus sa intarzie punerea in aplicare a noilor norme.

In primele trei trimestre ale anului, exporturile americane de carne de porc destinate Rusiei au crescut cu 14%, ajungand la 208 milioane de dolari. In acelasi timp, pretul de vanzare en-gros au scazut cu 20%. La carnea de vita, livrarile au sporit cu 24%, la 242 milioane de dolari. Este insa un prilej de care ar putea profita producatorii europeni.