Amploarea sactiunilor preconizate de Occident nu este foarte clara, lucrurile se vor limpezi, probabil, luni sau marti, dupa referendumul din Crimeea. Oricum, multe vor depinde si de rezultatul, de nimeni anticipat, al discutiilor de vineri, de la Londra, dintre sefii diplomatiilor SUA si Rusiei, John Kerry si Sergei Lavrov. Totusi, In cazul unui embargou sever, guvernul de la Moscova este pregatit sa adopte, pentru protejarea mediului de afaceri si a economiei, o serie de masuri operative si pe termen lung Adica:

Masuri operative

Se are in vedere sustinerea financiara a bancilor si a mediului de afaceri. Potrivit fostului ministru de finante, Aleksei Kudrin, bancile occidentale au inceput deja sa inchida liniile de creditare acordate companiilor rusesti. Iar in cazul escaladarii conflictului, avertizeaza el, bancile rusesti pot intampina dificultati in operatiuni cu valuta pe piata mondiala. „Ceea ce inseamna ca institutiile vor trebui sa lucreze prin intermediul altor tari”.

Daca se va merge pe sanctiuni dure, retragerea de capital din Rusia ar putea atinge 50 de miliarde de dolari pe trimestru. Conform datelor Bancii centrale a Rusiei, la 1 ianuarie 2014, datoria bancilor se ridica la 214,9 miliarde de dolari, cea a corporatiilor, la 437,8 miliarde. Pe asamblu, in urmatorii doi ani bancile trebuie sa achite 87,9 miliarde de dolari, companiile – 182,3 miliarde.

Pe de alta parte, este posibil ca in urmatoarele 2-3 sapamani guvernul sa acorde garantii de stat intreprinderilor strategice pentru se putea imprumuta de la bancile locale. In plus, Ministerul dezvoltarii economice a sugerat o majorare de capital a bancilor de stat.

Masuri pe termen lung

Acest lucru inseamna o intarire a cooperarii comerciale si financiare cu China si cu Asia de Sud-Est. O piata importanta, cu centre financiare, care concureaza cu UE si SUA. „Rusia are deja puternice relatii in regiune, iar eventualele sanctiuni sunt un motiv bine intemeiat pentru accelerarea proiectelor comune”, afirma surse oficiale de la Moscova.

Reorientarea economiei ruse spre Est este realista pe termen lung, dar in viitorul apropiat Rusia va reusi cu greu sa umple golul lasat de ruperea legaturilor economice cu Vestul’, a estimat Aleksandr Morozov, de la HSBC. Nici fluxurile de hidrocarburi nu-si vor schimba prea curand directia: este nevoie de noi conducte, terminale pentru gaze lichefiate, iar intrarea pe piata se va face doar cu ajutorul unor reduce majore de pret. Oricum, daca la capitolul exporturilor de produse industriale, in special ale metalurgiei nu se intrevad mari probleme, in ceea ce ce priveste pietele de capital, ele nu suporta comparatie cu cele vestice. In cel mai bun caz, se va reusi o restabilire partiala a volumului de investitii in obligatiuni.