Anterior, staţia de radio Vesti FM difuzase un bilanţ de aproape 500 de răniţi, dintre care 22 spitalizaţi. Postul îl cita pe Vladimir Stepanov, şeful Centrului naţional de gestionare a situaţiilor de criză de pe lângă Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă. Între timp, administraţia din Celeabinsk a raportat spitalizarea a nouă persoane rănite, dintre care doi copii. În cele mai multe cazuri, rănile au fost provocate de geamurile sparte.

Un meteorit a brăzdat vineri dimineaţă cerul deasupra Munţilor Urali, explodând şi dezintegrându-se la intrarea în straturile inferioare ale atmosferei terestre, generând o undă de şoc care a spart geamurile la etajele superioare ale clădirilor. 'S-a iscat panică. Oamenii nu aveau idee de ceea ce se întâmplă, astfel încât au ieşit din case pentru a verifica dacă acestea sunt în regulă', a declarat pentru AP Serghei Hametov, rezident din Celeabinsk, capitala regiunii situată la 1.500 km de Moscova, cel mai mare oraş din regiunea afectată de ploaia de meteoriţi.

'Am văzut o explozie mare de lumină, apoi am ieşit afară să văd despre ce este vorba şi am auzit un sunet puternic', a declarat el telefonic agenţiei menţionate de presă. În pofida numărului mare de răniţi, Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă afirmă că fragmentele din meteoritul dezintegrat au căzut într-o zonă slab populată din regiunea Celeabinsk.

Un bilanţ anterior dat publicităţii de Ministerul rus de Interne consemna 400 de răniţi, dintre care trei în stare gravă, potrivit purtătorului de cuvânt Vadim Kolesnikov. Acesta a precizat că aproximativ 600 de metri pătraţi ai acoperişului unei fabrici de zinc din Celeabinsk s-au prăbuşit. Agenţiile ruse de presă relataseră anterior că o parte dintr-un perete al acestei fabrici a căzut.


După cum transmite RIA Novosti, şcolile şi grădiniţele au fost închise vineri dimineaţă la Celeabinsk după căderea fragmentelor de meteorit, deoarece geamurile la cele mai multe dintre acestea s-au spart, iar afară se înregistrează o temperatură de -18 grade Celsius.

Există diferenţe nu numai în privinţa bilanţului persoanelor rănite, ci şi în privinţa interpretării fenomenului produs vineri dimineaţă în estul Rusiei. Irina Rossius, o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat pentru AP că a fost o 'ploaie de meteoriţi', în timp ce o altă purtătoare de cuvânt a aceluiaşi minister Elena Smirnâh a declarat pentru Interfax că este vorba de un 'singur meteorit'.

Înregistrări video făcute de martori, difuzate de televiziune rusă, arată un corp ceresc care brăzdează cerul în jurul orei locale 9:20 (03h20GMT) lăsând în urma sa o dâră albă, ca după trecerea unui avion cu reacţie, şi o lumină intensă. 'Mingea de foc apărută pe cer m-a speriat foarte tare. A fost ca o explozie nucleară în filmul Terminator', a declarat Mihail Ştaiura, rezident din Celeabinsk. Oamenii spun că unda de şoc a fost foarte fierbinte, iar în gură au simţit un gust metalic la ore bune după eveniment. Mulţi dintre ei susţin că au auzit mai multe explozii, iar după aceea s-au declanşat sistemele de alertă de la maşini, provocând un vacarm total, relateaza Agerpres in pagina electronica.