Din punctul de vedere al Occidentului, acesta si alte asemenea atacuri cibernetice indreptate impotriva institutiilor si functionarilor americani si europeni fac din Rusia cel mai periculos agresor cibernetic din lume. Pana acum, cea mai mare amenintare venea din partea Chinei, care s-a ocupat in special de spionajul industrial si care, potrivit expertilor, si-a redus substantial operatiunile.

Acum, lider este Rusia, atat pe plan corporatist, cat si politic. Directorul National Intelligence, republicanul Daniel Coats, a caracterizat foarte clar caracterul amenintrii reprezentata de Rusia. "Moscova realizeaza un program cibernetic ofensiv deosebit de avansat, iar in ulimii Kremlinul a ocupat o pozitie mult mai agresiva in spatiul cibernetic", a spus el la audieri in Senatul american.

James Lewis, de la Center for Strategic and International Studies (CSIS), considera ca rusii "cred ca, tinand cont de amploarea nebuniei create in perioada alegerilor prezidentiale din SUA, campania lor a fost un succes". "Acum trebuie sa vedem cum vor influenta politica europeana si alegerile. Doi factori ma determina sa cred ca este vorba de o amenintare reala. In primul rand, aceasta a fost doctrina Rusiei timp de multi ani. In al doilea rand, chiar Putin doreste sa destabilizeze democratia occidentala".

Intr-un recent discurs, ministrul britanic al apararii, Sir Michael Fallon, a avertizat ca Rusia "foloseste arma cibernetica pentru distrugerea mecanismelor cheie si pentru scoaterea din functiune a masinii democratice", dar si pentru a "slabi" Alianta Nord-Atlantica. John Hultquist, expert pe probleme de securitate la compania FireEye, sustine ca urmele a numeroase atacuri cibernetice conduc in Rusia. "Grupari precum APT 28 si APT 29, au efectuat operatiuni de spionaj, indreptate impotriva unor organizatii si institutii din SUA, Europa si din tarile ale fostei URSS", a aratat el.