Președintele Rosneft, Igor Sechin, se află pe primul loc în topul celor mai scumpi manageri din Rusia alcătuit de revista Forbes. Sechin a încasat într-un an venituri totalizând 50 de milioane de dolari.

Structura troicii celor mai bine plătiţi manageri ruşi nu a suferit schimbări faţă de ediţia de anul trecut, cei trei schimbând doar locurile între ei. Astfel, anul trecut Sechin a ocupat poziția a treia. Lider al clasamentului din 2012 a fost președintele consiliului de administrație al băncii VTB, Andrey Kostin. Cu venituri de 35 miloane de dolari, anul acesta Kostin a coborât un loc.

La rândul său, şeful Gazprom, Alexei Miller, a ajuns pe locul al treilea, cu un venit anual de 25 milioane dolari, după ce anul trecut cu același venit s-a situat pe locul doi.

Președintele Gazprombank, Andrei Akimov, și cel al Sberbank, German Gref, (locurile 4 și 5) au câştigat câte 15 milioane de dolari pe an fiecare. Încheie lista managerii companiilor Uralkaliy şi Renova, Vladislav Baumgertner, respectiv Alexei Moskov, care au încasat câte 5 milioane de dolari.

"La fel ca în lista publicată anul trecut, în partea de sus s-au situat manageri de top din sectorul public. Aceştia câştigă mai mult decât omologii lor din sectorul privat, iar decalajul continuă să crească", arată Forbes.

Veniturile totale ale celor 25 de directori se ridică la 325 milioane de dolari, în creștere cu o treime față de anul trecut. Dacă în 2012,  ratingul includea 11 reprezentanți ai companiilor de stat ale căror venituri totalizau 147 de milioane de dolari,  în 2013 sunt deja 13, cu o remunerație totală de 226 de milioane de dolari.

Suma veniturilor realizate de managerii din sectorul privat nu s-a schimbat: 97 de milioane de dolari în 2013, față de 99 de milioane de dolari în 2012.