Toata ziua de marti, Uliukaev a raspuns la intrebarile anchetatorilor, a dat declaratii. Se pare ca ministrul nu a fost prins in flagrant, asa cum s-a afirmat initial si nici cu bani asupra sa. Sumele primite drept spaga ar fi fost depuse intr-un cont bancar, fara a trece prin mainile lui Uliukaev. Potrivit presei de la Moscova, organele de investigatie l-au luat in vizor pe ministrul economiei in urma cu un , ancheta fiind initiata cu acordul presedintelui Vladimir Putin. De altfel, liderul de la Kremlin a fost tinut in permanenta la curent cu mersul cercetatorilor. 

Conform relatarilor jurnalistilor, Putin ar fi primit inclusiv continutul interceptarilor telefonice efectuate de structurile abilitate in cadrul acestui caz. Merita mentionat ca,  in marea lor majoritate, ziarele ruse au prezentat evenimentul mai degraba ca un spectacol prost regizat decat ca o demonstratie a luptei impotriva coruptiei. "Arestarea unui ministru intr-un stat care nu doreste sa fie comparat cu o dictatura latino-americana din anii 1970, nu se intampla brusc", comenta, spre exemplu, cotidianul Kommersant intr-un articol intitulat "Mainile la spate".

Autorul articolului se intreaba de ce Uliukaev nu a fost arestat imediat dupa ce a amenintat Rosneft, din moment ce SKR a ascultat telefonul ministrului inca din vara acestui an? Pe de alta parte, de ce ar fi recurs Uliukaev la amenintari, din moment ce o astfel de tranzactie precum achizitia de catre Rosneft a unui important pachet de actiuni de la Bashnet, operatiune menita sa salveze, oarecum, bugetul national, depinde de un singur om in stat, respectiv presedintele Putin?", se intreaba semnatarul materialului. 

Oricum, continua jurnalistul, "ceea ce sustine SKR despre Uliukaev reprezinta cea mai infioratoare critica la adresa guvernului, cazul in discutie aratand ca, de fapt, in Rusia nu functioneaza nici unul dintre mecanismele menite sa tina coruptia sub control, sistem construit de executiv  incepand din 2004". In opinia Kommersant, "retinerea lui Uliukaev in circumstantele descrise oficial nu este altceva decat o noua tentativa a SKR si FSB de a implora statul sa permita punerea in scena a spectacolului ".

Versiunea in limba rusa a publicatiei Forbes este, la randul ei, de parere ca noul caz de coruptie, care vine dupa o serie de alte dosare deschise pe numele multor guvernatori si inalti functionari din regiuni si nu numai, este  "un semnal, un mesaj. Si anume ca nimeni nu se poate simti in siguranta, chiar si cei care de o viata s-au aflat in elita administrativa si politica, sunt persoane cunoscute, oameni care au ajuns foarte sus pe linie ierarhica", apreciaza Forbes.