„Avem deja proiectul urmatoarei generatii de submarine, concepute tinand cont de propunerile si observatiile acumulate de-a lungul exploatarii navelor din generatii anterioare”, a spus Vilnit, citat de agentia RIA Novosti. Potrivit precizarilor sale, la acest program colaborareaza, de asemenea, constructorii de armament, in spercial rachete si torpile, precum si furnizorii de aparatura electronica.

Fara a intra in detalii, Vilnit a aratat ca durata de viata a noilor submarine va fi de 50 de ani. De aceea, a subliniat el, in procesul de elaborare a noilor nave trebuie adoptate cele mai corecte decizii de constructie inca din fazele encipiente de lucru”.

In decembrie anul trecut, aminteste, la randul sau publicatia Vzgliad, reprezentanti ai Statului major general al marinei militare a Rusiei au anuntat ca submarinele nucleare din generatia cinci, in variante adaptate atat pentru rachete balistice, cat si pentru rachete de croaziera, vor intra in dotarea flotei pana in 2020. „Este vorba de rachete de croaziera cu raza lunga de actiune”, au subliniat, la acea data, sursele mentionate.

In prezent, Flota militara a Rusiei este formata, in mare parte, din submarine din generatia a treia, cele din generatia patru, de tipul Iuri Dogoruki (proiect 955, Borei) si Sankt-Petersburg (proiect 677, Lada), intrand recent in dotarea fortelor marine. In ceea ce priveste submarinele nucleare Yasen (proiect 885) si Severdvinsk, ele se afla in faza de testare, urmand sa ajunga la destinatar in urmatorii doi ani.