Despre tragedia jucatoarei de tenis, presa rusa a aflat numai dupa inmormantare, dintr-o postare pe Facebbok a uneia dintre colegele Violettei. In absenta unor informatii oficiale, speculatiile au inflorit. S-a scris, astfel, ca sportiva ar fi murit chiar pe teren, ba in drum spre spital, dupa antrenament. 

Singurul care a facut lumina in acest caz a fost directorul centrului unde Degtereva se pregatea. Potrivit spuselor sale, nenorocirea s-a produs in timpul sarbatorilor de iarna, cand Violetta era in vacanta.

Degtereva ocupa, in clasamentul international locul 1012. Nu este chiar o performanta pentru un sportiv de 23 de ani. Altii, la varsta ei, au ajuns mult mai departe. Dar nu asta e problema. Moartea jucatoarei de tenis se inscrie intr-o lunga serie de asemenea evenimente nefericite.

Lunar, practic, in Rusia se inregistreaza astfel de cazuri. Diagnosticul fiind cam acelasi de fiecare data: afectiuni cardiace. In decembrie anul trecut, spre exemplu, a murit componentul echipei de baschet a TSKA, Ruslan Gagloev. Avea numai 17 ani. In septembrie, a decedat campionul mondial de judo la categoria lui de varsta, David Leleshaev. De cateva luni impinise 15 ani. Nici unul dintre cei doi sportivi nu avusesera probleme de sanatate.

Incercand o explicatie, antrenorul de tenis Vladimir Kamelzon spune ca, de regula, controalele medicale obligatorii efectuate anual de juniori au deveni, de-a lungul timpului, mai degraba o formalitate decat o verificare minutioasa a starii de sanatate a tinerilor sportivi. "Te urca pe cantar, te asculta, cioc-cioc de doua ori si gata. Esti sanatos, pleaca", a decris el respectivele consultatii.

Dar nimeni nu stie ce se intampla cu adevarat in interiorul organismului unui adolescent de 14-16 ani, care depune tot mai mult efort la antrenamente si in timpul diferitelor concursuri si a carui masa musculara creste constant.

Elena Vialbe, presedintele federatiei ruse de patinaj viteza, evidentiaza alta problema: dopajul. "Este un procedeu care, in Rusia cel putin, a capatat o amploare deosebita la nivel de juniori. Sportivi de 12-13 ani inghit tot felul de preparate interzise. De ce? Pentru ca antrenorii rusi au salarii foarte mici, iar pentru ca sportivii lor sa intre in marile competitii, sa fie admisi in echipe mari pentru cateva mii de ruble in plus, le adminstreaza elevilor lor te miri ce", a explicat Viable.