De mentionat ca declaratia ministrului rus de externe survine in contextul in care, tot luni, la Deveselu au inceput lucrarile de desfasurare a sistemului antiracheta Aegis, ca parte componenta a acestui dispozitiv de aparare aeriana.

„Suntem gata pentru un dialog constructiv atat cu Statele Unite, cat si cu NATO, suntem deschisi in vederea identificarii unui compromis. Dar nu ne vom preface ca declaratii de genul ca in schema creata de americani nu trebuie schimbat nimic si ca toate astea nu sunt indreptate impotriva Rusiei, nu ne vom preface ca astfel de discutii ne-ar putea mutumi, intr-un fel sau altul”, a precizat Lavrov.

Potrivit spuselor sale, Rusia este interesata de clarificarea tuturor aspectelor legate de stabilitatea strategica, stabilitate regionala si neutralizarea amenintarilor pe cale diplomatica si politica.

In ceea ce priveste colaborarea Rusiei cu NATO, seful diplomatiei de la Kremlin, a amintit de existenta a numeroase proiecte de cooperare practica. „E adevarat, eu as spune ca atitudinea fata de aceste proiecte duce lipsa de profunzime strategica, de intelegerea necesara din partea tuturor tarilor europene in domeniul securitatii”, a comentat Lavrov.