Serviciul Federal de Statistică din Rusia (Rosstat) a anunţat luni că, potrivit estimărilor preliminare, Produsul Intern Brut s-a contractat cu 3,7% în 2015, după un avans de 0,6% în 2014. Datele statistice mai arată că, anul trecut, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 10%, iar investiţiile de capital au coborât cu 8,4%.

Preţul barilului de petrol a scăzut cu peste 70% în ultimele 18 luni, iar acest lucru reprezintă o problemă pentru Rusia, ţară care realizează jumătate din venituri din exporturile de petrol şi gaze naturale. Scăderea pieţei petroliere a dus şi la deprecierea rublei care, săptămâna trecută, a atins un minim istoric în raport cu dolarul.

Pe fondul scăderii preţului la petrol, Guvernul rus a cerut departamentelor sale să-şi scadă cheltuielile cu 10%. De asemenea, ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, a declarat recent că Guvernul pregăteşte o serie de măsuri destinate adaptării bugetului, calculat pe baza unui preţ al barilului de ţiţei de 50 de dolari, la 'noile realităţi', scrie agerpres.