Iernile absolut anormale inregistrata in ultimii ani in emisfera de nord a Pamantului nu constituie o consecinta a schimbarilor climatice generale. Ele sunt rezultatul a doi factori: topirea gheturilor din Marile Kara si Barents pentru Aasia si a celor din Marile Ciukotsk si a Siberiei de Est, pentru emisfera nordica, sustin expertii coreeni intr-un articol publicat in revista Nature Geoscience.

In ultimii doi-trei ani, nordul Statelor Unite si Canada au fost martorele unor ierni deosebit de reci, cu caderi abundende de zapada si temperaturi extrem de coborate, care nu numai ca au creat probleme locuitorilor, dar au determinat furnizorii de energie termica sa-si epuizeze rezervele de gaze naturale, ba chiar au incetinit cresterea economica. O situatie similara s-a inregistrat in nordul Asiei.

Jee-Hoon Joeng, profesor la Universitatea nationala din Chonnam, si colegii lui au explicat ca urmarile incalzirii globale se vad foarte bine in Arctica, unde temperaturile de vara au crescut deja cu cateva grade in ultimele cinci decenii. Acest fenomen a determinat, la randul lui, o reconfigurare a sistemului climatic planetar.