Ce va face Moscova in aceste conditii, avand in vedere ca, inaintea reuniunii de marti a OPEC, expertii rusi nu credeau ca organizatia va reusia sa ajunga la un consens in privinta cotelor de productie?

Potrivit cotidianului Kommersant, ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, nu stie ce se va intampla. Oricum, spune el, Moscova analizeaza toate variantele. Deocamdata, marile companii petroliere ale tarii merg pe cresterea productiei.

Intre timp, preţul ţiţeiului a pierdut teren, pietele fiind sceptice în privinta capacitatii OPEC va a pune in aplicare acordul preliminar de reducere a producţiei. Astfel, la bursa ICE Futures cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna noiembrie a coborat la 48,43 dolari,dupa ce, anterior, urcase la 49,09 de dolari, cel mai ridicat nivel din 9 septembrie. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna noiembrie a ajuns la 46,99 dolari, in scadere de la 47,47 de dolari, cel mai ridicat nivel din 8 septembrie

"Investitorii şi traderii sunt sceptici, şi pe bună dreptate. Toti se întreabă de ce nu există detalii privind acordul, inclusiv problema dificilă a statelor care vor reduce producţia", a explicat analistul Michael McCarthy, de la CMC Markets. "O îngheţare a producţiei la un nivel care să permită tuturor să producă la sau aproape de capacitatea maximă va avea un efect limitat în reducerea supraproducţiei de pe piaţă", a estimat, la randul sau, Peter Lee, de la BMI Research.

"Acordul la care au ajuns tarile OPEC nu va avea forta necesara pentru a stabiliza piata. In orice caz, asa ceva nu se va intampla pe termen mediu", a adaugat Marco Giuli, de la centrul european EPC. "Nu s-a convenit nimic in privinta modului de repartizare a cotelor. O chestiune amanata pentru luna noiembrie. In aceste conditii piata nu-si poate gasi un echilibru", a explicat expertul.

In opinia analistilor americani, decizia OPEC este un fel de test de stres pentru piata petrolului. De rezultatul acestei provocari vor depinde deciziile ulterioare ale cartelului. Mai precis in functie de reactia pietei tarile OPEC vor hotara daca este sau nu cazul sa se treaca la masuri mai ferme.

"E un fel de business bazat pe matematica. Statele OPEC analizeaza tabelel cu cheltuieli, venituri si profit, dupa care trag concluziile convenabile", au apreciat expertii de peste Ocean.